7 smarta knep för bättre förvaring i barnrummet

Genom att skapa översikt i barnrummet får barnen lust att leka. Se till så att alla saker har en bestämd plats i rummet och rensa med jämna mellanrum. Försök placera leksaker och böcker så att barnen kommer åt dem.

Låg bokhylla

En liten hylla är perfekt för böcker och spel. Sortera sakerna så att böcker står på en hylla, spel på en annan och något annat på en tredje, och så vidare. Det blir stillsammare för ögat. Ställ bara fram de böcker barnet kan och vill läsa just då, en alltför välfylld bokhylla gör det svårt att hitta.

Ta fram hälften av leksakerna åt gången

För mycket leksaker ger ett stökigt intryck. Jag brukar bära ner en fjärdedel av leksakerna till källaren lite då och då. Där får de ligga och mogna till sig. När barnet frågar efter något specifikt kan man gå och hämta det, annars tar man upp kartongen efter ett halvår och det blir garanterat succé. Barnet ser med nya ögon på sakerna och tycker att det är kul och spännande. Dessutom blir rummet luftigt och behagligt.

En kista för mjuka saker

En kista, eller större låda, är perfekt för gosedjur eller superhjältesdräkten. Allt mjukt och skrymmande tar stor plats, och är bra att kunna stuva undan. Har ditt barn ett stort favoritgosedjur får det gärna vara framme. Ett gosedjur av större modell kan vara fint att ha på sängen eller sittandes på bokhyllan, men se till att sängen inte svämmar över av mjuka kompisar.  

Lådor med hjul

Barn vill gärna kunna leka på olika platser i rummet och då är det perfekt med en låda på hjul. I lådan kan du till exempel ha byggklossar, tågbanan eller legot. Bara skjuta iväg till byggplatsen, bygga, städa och sen skjuta tillbaka lådan till sin plats igen.

Smålådor och pennställ

Småsaker tenderar att få fötter och hamna lite överallt. Fint och praktiskt blir det med smålådor. Du kan också ha en större låda, med mindre lådor i. Då behöver du inte ha lock på smålådorna, utan när du öppnar den stora lådan får du direkt en översikt över allt som förvaras i de mindre lådorna. Praktiskt för pennor, sudd, klistermärken, pärlor och annat smått. Om barnet älskar att rita kan gärna ett pennställ få stå framme.

Klädställning i miniformat

En klädställning i barnets längd med ett par galgar är både praktiskt och snyggt. Har barnet några utklädningskläder kan man hänga dem där. Annars är det perfekt till att hänga morgondagens kläder på.

Använd väggarna

Sätt upp krokar på väggarna i barnens höjd för halsband, handväskor eller superhjältesmasken. Häng upp en ram med en teckning som barnet har ritat, och byt ut teckningen lite då och då. Rensa i teckningshögen, spara vissa teckningar i en pärm och rensa bort resten. Det är lätt att pappershögarna växer och man förlorar översikten.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0