Så inreder du det lilla barnrummet

Det kan vara svårt att inreda små utrymmen, speciellt det mindre barnrummet. Ofta är det flera möbler som säng och plats för leksaker och andra möbler. Det finns många knep att ta till för att få ett gulligt och kreativt sovrum för barnen. Så här gör du!

Planering, planering, planering

Med planering blir det lättare att inreda. Vad har barnet för behov? Vad brukar barnet göra i rummet? Vilka möbler behövs? Det gäller att planera innan ni sätter igång och tänk kreativt. Ofta handlar det kreativa tänkandet om att hitta nya lösningar och utnyttja alla kvadratmeter. Tänk till exempel på att utnyttja höjden och väggar i barnrummet för att ta vara på all plats. 

Börja med att fråga barnet om hur hennes eller hans drömrum ser ut. Det kan handla om vad som ska finnas eller vilka färger som barnet tycker om – det är ändå barnet som ska bo där inne. Sedan gäller det att kompromissa och hitta lösningar för att det ska bli så bra som möjligt.  

Skapa rum i rummet

Med hjälp av möbler, mattor och belysning kan ni skapa rum i rummet. Exempelvis kan ni tänka ut hur ni skapar en liten läshörna för att göra läxorna eller rita vid, en mysig matta att leka på och en plats att sova på. Däremot behövs det inte många möbler när rummet är litet – tvärtom. Fundera ut vilka möbler som är viktiga och om barnet exempelvis hellre gör läxorna i köket. 

Förvaring vid sängen

För att få mer förvaring kan man använda en klassisk loftsäng. Då går det att ha en liten fåtölj eller soffa, eller kanske skrivbord under sängen. Det går också att ha en upphöjd säng med förvaring under för att maxa ytan. 

Förvaring är alltid a och o

Utnyttja alltid takhöjden – förvara saker på eller längs med väggen. Hyllor och skåp sväljer böcker, leksaker och prylar. Ha gärna en liten pall så att barnet når sina saker själv. Tänk även på att organisera många småsaker i korgar och lådor för att slippa stök. Är rummet litet så upplever man många småsaker som störiga och stökiga – ju mindre rum desto mer viktigt att hålla ordning. 

Mycket belysning

För att få rummet att upplevas som större så är det viktigt att lysa upp det. Rummet ska minst ha sju ljuskällor, exempelvis en taklampa som ger god allmänbelysning, bordslampor med mysbelysning, vägglampa, golvlampa som riktar ljuset uppåt och ljusslingor. 

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0