Vad du ska plantera i din trädgård i sommar: Allt du behöver veta

Vi har därför samlat allt du behöver veta om vad du ska plantera i din trädgård i sommar, från tomater och gurkor till jordgubbar och sparris. Det finns så många olika grönsaker som du kan odla i din trädgård att det kan vara svårt att veta var du ska börja! Lyckligtvis har du med dessa praktiska tips om vad du ska plantera i din trädgård i sommar allt du behöver för att odla en riklig grönsaksodling.

Vad man ska plantera i en grönsaksträdgård

Om du undrar vad du ska plantera i en grönsaksträdgård är urvalet av grönsaker nästan oändligt. Det är viktigt att komma ihåg att klimat och jordart avgör vilka växter som växer bäst i din trädgård. Du kan följa dessa enkla tips för att ta reda på vad du ska plantera i en grönsaksträdgård för en enkel sommarskörd. Många grönsaker kan odlas när som helst på året, men det är lättast att odla vissa typer under sommarmånaderna. Grönsaker som tomater, paprika och gurkor älskar värmen. Andra grönsaker som sparris, rödbetor och broccoli är bäst om du planterar dem tidigt på våren eller på sensommaren. – Vilka grönsaker växer bra på försommaren? Du kan lätt odla sallad, spenat och ärtor i krukor eller små trädgårdar. Tomater, paprika och gurkor kan odlas i krukor eller tunnor, och med rätt skötsel kan de ge gott om grönsaker för en liten familj. – Vilka grönsaker växer bra på sensommaren? Du kan odla majs, zucchini, broccoli och blomkål på sensommaren. Det är viktigt att plantera dessa grönsaker i slutet av sommaren, eftersom de tar längre tid att växa under de svalare höstmånaderna.

grönsaker i trädgården

Grönsaker för en enkel sommarskörd

Om du undrar vilka grönsaker du ska plantera för att få en enkel sommarskörd är det här några av de mest populära alternativen.
Tomater – Av alla grönsaker du kan odla i din trädgård är tomater ett av de mest populära valen. Denna mångsidiga frukt kan ätas färsk, användas i kryddor och till och med förvandlas till välsmakande sylt och chutneys.

Paprika är ett annat populärt val bland grönsaksodlare. De flesta sorter är lätta att odla, ger massor av frukt och kan ätas färska eller torkas för att användas i matlagning under hela året.

Gurkor – Gurkor är en av de mest populära sommargrönsakerna. De är lätta att odla, kräver lite underhåll och kan odlas vertikalt på en spaljé för att spara utrymme.

Rädiser – Även om du kanske bara äter rädisor som garnering är dessa peppriga grönsaker perfekta för en sommarskörd. Rädisor växer snabbt och är lätta att odla under sommarmånaderna.

Tomater, paprika och gurkor kan odlas när som helst på året, men andra grönsaker som sparris, broccoli, rödbetor och zucchini är bäst om du planterar dem i början eller slutet av sommaren.

När ska du plantera vad i din grönsaksträdgård?

Om du undrar när du ska plantera vad i din grönsaksträdgård finns nedan en praktisk guide över vilka grönsaker som bör planteras vid vissa tider på året. – Vårgrönsaker – Betor, morötter, sallad, lök, ärtor, spenat och mangold är perfekta att plantera på våren. – Sommargrönsaker – augusti och september är idealiska för att plantera sommargrönsaker som majs, gurkor, auberginer, okra, paprika, potatis och tomater. – Höstgrönsaker – För en sensommarskörd kan man plantera höstgrönsaker som broccoli, brysselkål, blomkål, morötter och squash. – Vintergrönsaker – För en skörd under vintermånaderna kan man plantera rotfrukter som morötter, betor, potatis och palsternackor.

Vilka frukter växer bäst?

Om du undrar vilka fruktgrönsaker som växer bäst är några av de bästa valen jordgubbar, blåbär. Jordgubbar – Jordgubbsplantor är populära bland grönsaksodlare, särskilt om du vill odla din egen frukt. De är lätta att odla och ger välsmakande och näringsrika frukter för en enkel sommarskörd.

Blåbär – Blåbär är en av de bästa fruktgrönsakerna att odla i trädgården, eftersom de är lätta att underhålla och ger en stor skörd.

frukter i trädgården

Vilka bladgrönsaker bör du odla?

Om du undrar vilka gröna bladgrönsaker du kan odla i din grönsaksträdgård, hittar du nedan några av de bästa valen.

Sallad – Sallad är en av de mest populära grönsakerna att odla i en grönsaksträdgård. Den är lätt att sköta, ger en stor skörd och kan ätas färsk eller användas i sallader och smörgåsar.

Grönkål är en annan populär grönsaksplanta och den är lätt att odla under sommarmånaderna. Denna bladgrönsak är rik på vitaminer och mineraler och kan ätas färsk och rå eller tillagad.

Spenat är en annan lättodlad grönsaksplanta som är full av näringsämnen och protein. Det är bäst om du planterar den på våren eller hösten, eftersom somrarna är för varma och kan skada bladen.

Mangold är en populär grönsaksplanta i grönsaksträdgårdar och den är lätt att odla. Grönsaken har ett högt innehåll av vitamin A och C och kan ätas färsk eller ångas och användas som tillbehör.

bladgrönsaker

Stärkelserika rotfrukter som växer bäst på sommaren

Om du undrar vilka rotfrukter som växer bäst på sommaren är potatis, sötpotatis, morötter, rödbetor och palsternackor det perfekta valet. Dessa grönsaker växer bäst i början och slutet av sommaren, när vädret är varmt och jorden fortfarande är fuktig. Potatis är en populär grönsak att odla i en grönsaksträdgård och den är lätt att ta hand om. De ger en stor skörd, men de tar lång tid att växa, så du bör börja plantera dem på våren. Du kan också odla sötpotatis under sommarmånaderna, eftersom de växer snabbt och är lätta att ta hand om. Morötter och betor är perfekta att odla på sommaren och de är lätta att sköta. Du kan förvara rötterna på ett svalt och torrt ställe för att använda dem i soppor och grytor på vintern. Pastinak är en annan populär rot att odla på sensommaren, och den kan ätas färsk eller torkas och förvaras för senare användning.

Slutsatser

När det gäller trädgårdsarbete är det viktigt att komma ihåg att den typ av växter du väljer beror på klimatet och jordarten. Men tiden du lägger ner ger fina belöningar. Trevlig miljö att slappna av i, egenodlad matförråd.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0