Därför ska du välja bort trenden med tvinnade ljus

Tvinnade, tvistade, snurrade ljus – trenden har fullkomligt exploderat i sociala medier. De lekfulla ljusen i pastell pryder i stort sett alla ljusstakar, både hemma hos influencers och hos många stora inredningskonton. Däremot innehåller ljusen det hälsovådliga paraffinet. Här är anledningen till varför du ska välja bort de tvinnade ljusen i vår. 

Varför ska man välja bort paraffin? 

Paraffin är riktigt skadligt för hälsa och miljö då det är tillverkat av fossilt bränsle, eller så kallad råolja. När paraffinet hettas upp avsöndras cancerogena ämnen såsom bensen och toluen. Det är alltså ämnen som försämrar inomhusluften och som vi sedan andas in. Att använda ljus gjorda av paraffin har även jämförts med passiv rökning, enligt en studie av norska Folkhälsoinstitutet från 2014. Allra värst är det att blåsa ut ljusen, då det avger mycket sot. Ljus ska helst släckas med ljussläckare, så slipper du få i dig extra rök och sot när du släcker dem. Förutom att sprida cancerogena ämnen, avger även paraffinljus mycket mycket koldioxid, vilket bidrar till växthuseffekten. Paraffin är därmed ett sämre val för både hälsa och miljö. 

Varför innehåller ljusen paraffin om det är skadligt?

De lekfulla ljusen innehåller paraffin för att det är ett lättarbetat, mjukt material. Hundra procent stearin går nämligen inte att tvinna på det här sättet. Dessutom är det lättare att färga hela ljuset i en färg när det består av paraffin, men helfärgade ljus är sämre än vita eller bara doppade ljus, då färgerna innehåller mer giftiga och skadliga ämnen. 

Varför är stearin bättre?

Stearin innehåller animalistiskt eller vegetabiliskt fett. Med animaliskt fett menas slaktavfall och med vegetabiliskt menas fett från raps, soja eller solros. Undvik palmolja då den bidrar till skogsskövling av regnskog. Även ljus av bivax kan vara ett bättre val för miljö och hälsa. Titta alltid efter en miljömärkning, exempelvis Svanenmärkning, när du handlar ljus för att göra ett mer hållbart val. 

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Compare items
  • Total (0)
Compare
0