Så får du renare luft i ditt hem

Upplever du att luften är dålig i ditt hem? Dålig luft kan göra dig trött, försämra din hälsa och göra livskvaliteten sämre. Vi har samlat 5 tips som du kan göra för att få en bättre inomhusluft. 

I takt med att vi har blivit bättre på att täta våra hus, stannar fukt, partiklar, allergener kvar i hemmet. Det kan göra att mögel lättare bildas och att kvalster ökar. Många allergiker och astmatiker får en sämre livskvalitet av det, men man behöver inte vara allergiker för att påverkas. Många får exempelvis huvudvärk och känner sig illamående. Det finns däremot några saker du själv kan göra för att få ett trevligare inomhusklimat. 

Ta in gröna växter

Gröna växter tar upp skadliga ämnen och syresätter rummen. Ju fler växter, desto fräschare kommer luften att bli. Till exempel tar rosenkallan upp ammoniak och gaser från elektronik medan murgröna tar upp lösningsmedlet bensen. Gröna växter med stora blad arbetar mer effektivt, så investera i några riktigt stora växter. 

Se över städningen

Damm, smuts, fukt och partiklar förstör inomhusluften och är dåligt att andas in. Genom att städa tar du bort ämnen som gör luften sämre. Däremot behöver du inte städa för ofta, en gång i veckan räcker. Ibland kan man behöva dammtorka lite oftare. Bokhyllan, skrivbord och hörn blir ofta extra dammiga så ge de ytorna lite extra kärlek vid städningen. 

Vädra oftare

För att inte luften ska stå stilla kan det vara bra att öppna fler fönster. Det gör att damm och smuts inte samlas lika lätt. Däremot kan du även få in allergener och avgaser när du vädrar, då kan du behöva komplettera med en luftrenare. 

Skaffa en luftrenare

Många, bland annat allergiker, upplever att luftkvaliteten höjs med hjälp av en luftrenare. En luftrenare filtrerar bort en stor del av bakterier, partiklar och allergener i inomhusluften och kan hjälpa till att göra luften du andas in renare.

Kontrollera ventilationen

Under en timme ska all luft i ett rum ha bytts ut för god ventilation. Däremot är det många som hus som inte lever upp till kraven. Bor du i hyresrätt kan du be hyresvärden att mäta och eventuellt åtgärda dina problem. Om du bor i bostadsrätt ska föreningen göra det. 

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0