Årets pelargon – Astrid

Varje år utses “Årets pelargon” och kriteriet för att få utmärkelsen är att sorten ska vara frisk och livskraftig och ha ett stort skönhetsvärde. Vem avgör det? Jo, de som sitter i juryn för årets utmärkelse är Jonas Samuelsson från LRF Trädgård/Prydnadsväxter, Klaus Thingholm från Syngenta, Lotta Ahlvar som är trendanalytiker och Patrik Vilsmyr från Mäster Grön.

Årets Pelargon 2021 gick till en helt ny zonalpelargon som heter Astrid. Sorten har fyllda blommor i nyanserna rosa och aprikos. Astrid bjuder dessutom på fantastiska odlaregenskaper – den kan odlas både inne och ute och tål regn och rusk.

Anders Haglund som är trädgårdsmästare på Torsång Handelsträdgård i Dalarna tycker att årets pristagare är en värdig vinnare.

– Jag fick förmånen att provodla sorten redan förra året och jag måste säga att det är en av de bästa Årets pelargon-sorterna som vi någonsin har haft! Astrid har en fantastisk blomma, är stabil i odling och riktigt bra hemma hos slutkunden. Jag har själv haft den ute på trappen hemma och den är mycket tålig. Många pelargoner med fyllda blommor riskerar att regna sönder, men Astrid håller sig mycket fin. Sorten har chans att bli en riktig favorit! säger han.

Hur den ska skötas

Astrid går att odla både inomhus och utomhus. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria bör den stå på fönsterbrädan eller i uterummet där frosten inte letar sig in. Sen är det bara att ställa ut den.

  • När du kommer hem med din pelargon kan den behöva planteras om. Välj en rejäl kruka och använd jord av bra kvalitet.
  • Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp mellan vattningarna. Tillför gärna en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.
  • Placera pelargonen ljust och luftigt. Om du planterar flera plantor i samma kruka, se till att det är luft mellan plantorna – de växer ihop så småningom.
  • Bryt loss vissna blommor, då mår hela plantan bättre och blomningen blir längre.

Uppfyller kriterierna

Patrik Vilsmyr som är marknadsansvarig på Mäster Grön och har suttit i årets jury tycker att Astrid har ett stort skönhetsvärde.

– Första gången jag såg sorten var sommaren 2018 och jag visste direkt att det var en lämplig kandidat till Årets pelargon. Jag har sedan haft den i min trädgård ett par år för att kunna följa och utvärdera den, som ett komplement till förädlarens kontroller. Och jag måste säga att den är helt magisk och totalt överlägsen övriga kandidater! Det är en av de finaste sorter som jag har sett med stort prydnadsvärde, eller som vi säger i branschen, garden performance.

Huvudbild: Blomsterfrämjandet Emilia Ahlgren

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0