Så gör du vårfint på balkongen

Solen värmer och det är dags att flytta ut i våra uterum. Om du har en balkong är det hög tid att göra den vårfin nu. Tycker du om att odla kryddor och grönsaker – eller gillar du kanske att vara omgiven av vackra blommor? Vad du än tycker om, så har vi samlat tips på hur du kan göra vårfint på balkongen.

Planera hur du vill ha det

Hur vill du att ditt uterum ska kännas – ska det vara svalt och avkopplande, eller varmt och ombonat? Det lägger grunden för vilka möbler du väljer att ställa fram och vilka växter du vill omge dig av. Vill du ha en ombonad känsla kan trätrall vara något att tänka på, eller en mysig trasmatta. Tänk ut hur du vill att din balkong ska se ut och kännas innan du börjar med nästa steg.

Städa och plocka fram utemöbler

När du väl har bestämt ett tema för balkongen är det dags att börja med de praktiska bestyren. Plocka undan det som du inte vill ha på balkongen och städa alla ytor. Sopa rent golvet och se över om krukorna behöver tömmas inför nya odlingar. Plocka fram de möbler du vill ha på balkongen. Passar det med bord och stolar, eller vill du hellre ha en saccosäck eller några mysiga kuddar att sitta på? Kaffe- eller tekoppen och pocketboken vill man gärna kunna ställa någonstans. Då behövs ett bord eller annan plan yta. En hylla, eller förvaringslåda, kan fungera som ett bord om du har ont om plats.

Se över förvaring

Förvaring underlättar fram- och bortplockandet av saker. Vill du ha sittkuddar till stolarna, eller en ljuslykta på ett bord kan det vara bra att ha någonstans att förvara sakerna när du inte sitter ute på balkongen.

Odla i lådor och krukor

Om du har ont om yta är det praktiskt att odla i balkonglådor som du hänger på räcket. Finns större plats kan du odla i krukor som står på golvet, i hyllor eller kanske ett miniväxthus. Tips på hur du sår dina vårblommor och vilka växter som tål kyla kan du läsa om här >>. Det är superhärligt att odla något ätbart på balkongen. Kryddörter är perfekta, de trivs bra på en skyddad och varm plats. Dessutom har du nära att skörda.

Har du soligt på balkongen? Då passar timjan, oregano och rosmarin bra. De vill nämligen ha det soligt och ganska torrt. Har du en mer skuggig placering på balkongen ska du satsa på gräslök, dill och persilja.

Våga sätta färg på din balkong

Det är härligt att ha en färgglad plats i hemmet – så varför inte sätta lite färg på balkongen? Du kan antingen välja en stilren känsla med en eller ett par färger som dominerar, eller så går du på den mer lekfulla linjen och låter färgerna flöda. Inspireras gärna av vårens trendfärger – lavendellila, blått i olika nyanser och gult.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0