Stark marknad för begagnade bilar

Pandemin har gjort att intresset för begagnade bilar ökar. Folkhälsomyndigheten, FHM, rekommenderar social distansering och avråder från att åka kommunalt om det går att undvika. I en pandemin är det många som drar ner på konsumtionen, så för många är det inte aktuellt att köpa en ny bil. Men om man får tag på en prisvärd begagnad bil är det många som slår till just nu.

Ökad begagnatförsäljning

Under sommaren semestrade många hemma i Sverige och gav sig ut på vägarna för att upptäcka platser i närheten. Då är det kanske inte så konstigt att intresset för begagnade bilar ökar. I augusti ökade bilhandelns begagnatförsäljning med 6 procent, jämfört med augusti i fjol. Det visar statistik från Vroom. I antal bilar var ökningen 1839 stycken. Statistiken innefattar begagnade bilar som är upp till tio år gamla. Genomsnittligt antal lagerdagar innan försäljningen var 68 dagar, så fortfarande tar det ett tag att sälja sin begagnade bil.

Trögare på nybilsmarknaden

Många är försiktiga med investeringar i den kris som coronapandemin innebär. Det avspeglar sig också i Vrooms statistik som visar att det är fortsatt trögt på nybilsmarknaden. Antalet nyregistrerade personbilar minskade med 14 procent i augusti månad, jämför med samma månad förra året. Motsvarande siffra för lätta lastbilar var minus 51 procent. Däremot var det många som leasade bilar under månaden. Augusti stod för den högsta privatleasingandelen någonsin för en enskild månad. Så istället för att köpa en nya bil, tycks vi välja begagnat, eller någon form av leasing.

Stort intresse för laddbara bilar

När man väl tar klivet till att köpa en ny bil, så är det fler och fler som väljer en laddbar bil. Laddbara bilar utgjordes i augusti av totalt närmare 30 procent av alla nybilsregistreringar, varav drygt 8 procent var rena elbilar och resten bilar med laddhybridteknik. Jämför man med tidigare år så är ökningen stor. Antalet nyregistrerade elbilar ökade med 119 procent i augusti, jämför med samma period förra året. Tittar man på laddhybrider är ökningen istället 218 procent. Vad köper man för elbilar då? Det största elbilsmärket i augusti var Kia, följt av Hyundai och Polestar. När det gäller laddhybrider var Volvo populärast, och därefter Kia och Mercedes. Hittills under året har över 45 000 laddbara bilar nyregistrerats i Sverige, vilket börjar närma sig en tredje del av alla nya bilar som registreras.

Så sett till miljön sker en positiv utveckling, med fler elbilar eller laddhybrider ute på vägarna. Även en ökad begagnatmarknad där äldre bilar får nytt liv är ofta positivt, givet att utsläppen från de äldre bilarna inte är mycket större än för de nya.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0