Enkla tips för att inreda miljövänligt

Att inreda behöver inte vara kostsamt och dåligt ur miljösynpunkt. Det gäller bara att tänka igenom valen och planera väl. Kanske kan du måla om en möbel istället för att byta ut den? Köp bara det du verkligen behöver, och när du gör det, kom ihåg att kolla material och märkningar.

Slipa och måla om

Börjar köksbordet bli repigt, eller har du tröttnat på din byrå? Så länge möblerna är funktionella, så är de lätta att piffa upp med slipning och färg. Försök att tänk igenom valet av möbler redan när du skaffar dem. Köper du till exempel ett bord av gediget trä så kan du slipa om det flera gånger, istället för ett av sämre kvalitet som måste bytas ut om några år.  

Köp på second hand

Om du behöver en ny möbel, hör efter bland familj och vänner om de har något hemma som de vill bli av med. Annars finns det bra second hand-butiker. Kolla där först. Ofta kan man göra bra begagnade fynd, som dessutom sätter en personlig prägel på hemmet. Det går också att hitta det man söker på aktioner, loppis eller begagnatsajter på nätet. Det är bra för både plånboken och miljön!

Gör medvetna val

När du köper nytt, titta på material och märkning. Om möbeln är gjort av ett träslag som finns här i Norden, så är det troligare att möbeln inte har åkt runt halva jorden för att hamna i din butik. Märkningar du ska titta efter är Möbelfakta, Svanen och EU-Ecolabel. Möbelfakta är ett märkningssystem som inkluderar krav på kvalitet, miljö, brandkrav med mera. Svanenmärkta möbler uppfyller miljökrav på råvaror som trä, metall, stoppning och plast. EU-Ecolabel är EU:s officiella miljömärkning, och för att få den märkningen ska möbeln uppfylla krav på miljö, funktion och kvalitet.

Renovera varsamt

Det är inte ovanligt att nyinflyttade river ut kök och badrum för att sätta sin egen prägel på boendet. Fundera på om det verkligen är nödvändigt. Kanske behöver du inte byta ut hela köket. Det kanske räcker att bara byta skåpluckorna, eller att måla om dem. Tänk kreativt och sparsamt, det är ofta bra även för miljön.

Försök att undvika plast

Inred hellre med trä än plast. Det gäller allt från stolar till köksredskap. När du köper en ny stekspade, välj gärna en i metall eller trä, och matlådorna får gärna vara i glas. Då slipper dessutom lådorna att bli repiga, och håller sig fräscha längre.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0