Ikeas nya satsning – Säljer secondhandmöbler

Intresset för hållbarhet och second hand har ökat explosionsartat de senaste åren. Ikea storsatsar nu till hösten och öppnar sin första renodlade secondhandbutik i Sverige. Butiken är en del av en tioårsplan, där målet är att alla produkter ska vara tillverkade på ett mer klimatsmart sätt. 

Öppnar i återbruksgalleria

Ikea öppnar en secondhandbutik i återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna under hösten 2020. Här ska Ikeamöbler få en andra chans och kunderna kommer att ha möjlighet att köpa Ikea-möbler som har reparerats och återställts till ett mycket lägre pris. Vissa möbler kommer även att återbruka och få ett helt nytt utseende. 

– På Ikea vill vi vara med och leda omställningen till ett mer hållbart och rättvist Sverige. Ska vi nå våra hållbarhetsmål behöver vi utmana oss själva och testa våra idéer i praktiken. Klimatomställningen kan inte lösas i teorin, den måste lösas genom goda exempel i vardagen, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på IKEA Sverige. 

Inspirerar till ett hållbart liv

Till en början kommer den nya Ikeabutiken att sälja stolar, husgeråd, bokhyllor och matbord. Målet med butiken är att inspirera fler till ett mer hållbart liv och att ställa om från en linjär till en cirkulär ekonomi. Ikeas mål är att alla produkter, om tio år ska, vara tillverkade av förnybara eller återvunna material, samt vara designade för att återanvändas, återförsäljas eller återvinnas. Det ska även bli lättare för kunderna att förlänga livet på sina möbler och produkter. 

Fyndavdelningarna på Ikea har tidigare fungerat som ett sätt att rädda produkter som riskerar att slängas. Förra året hittade 47 miljoner produkter över hela världen ett nytt hem genom fyndavdelningen. 

Shoppinggallerian ReTuna ligger intill den lokala återvinningsstationen och allt som säljs i butikerna är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. I ReTuna är butikerna både små och stora och gallerian är världens första av sitt slag. 

Den nya Ikeabutiken är ett test som kommer att utvärderas.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0