Brandvarnare räddar liv – Därför ska du köpa brandvarnare, och så här underhåller du dem

När det gäller brand så är det viktigt att du uppmärksammar den i tid, så att du hinner agera innan situationen blir farlig. Därför bör man brandsäkra sitt hem med brandvarnare. Här är några tips på vad du ska tänka på när du installerar dina brandvarnare.

En på varje våningsplan

Du behöver minst en brandvarnare på varje våningsplan. Enligt brandskyddsföreningen bör varje brandvarnares övervakningsområde inte överstiga 60 kvadratmeter, och avståndet mellan två brandvarnare bör inte vara större än 12 meter.

Minst 50 cm från väggen

Brandvarnarna placeras i taket och måste sitta minst 50 cm från väggen. Placera brandvarnaren i anslutning till sovrummet, så att du hör larmet om det börjar tjuta på natten. Om det inte går att placera brandvarnaren i taket, så kan brandvarnaren monteras på väggen, ungefär 15 cm från taket. Tänk i sådant fall på att det kan ta längre tid innan brandvarnaren börjar larma.

Ladda inte telefonen på natten

Helst ska du undvika att ladda din telefon, eller annan elektronisk utrustning, på natten när du inte har översikt över det som sker. Om du ändå väljer att ladda din telefon nattetid bör det finnas brandvarnare i sovrummet.

Placera inte brandvarnare i kök eller badrum

Många bränder börjar i köket, så det är viktigt att ha en brandvarnare i angränsande rum. Brandskyddsföreningen tipsar dock om att inte placera brandvarnarna direkt i köket eller badrummet, då man riskerar att få felaktiga larm.

Kontrollera brandvarnaren med jämna mellanrum

Du bör testa att brandvarnaren fortfarande fungerar regelbundet, gärna en gång i månaden. Kontrollera den också om du har bytt batteri i en befintlig brandvarnare eller om du har satt upp en ny. Du trycker på testknappen. Om det inte tjuter kan batteriet vara slut. Byt batteriet och testa igen. Fungerar det fortfarande inte, så behöver du byta ut brandvarnaren. När det är dags för batteribyte larmar brandvarnaren med en kort signal en gång per minut.

Vad behövs mer än brandvarnare?

Om olyckan skulle vara framme är det bra att brandsäkra sitt hem med handbrandsläckare och brandfilt. Handbrandsläckaren bör vara minst A- eller B-klassad, helst innehålla pulver och vara certifierad av ackrediterat certifieringsorgan. En brandfilt är ett bra komplement till brandsläckare för att släcka mindre bränder. Brandskyddsföreningen rekommenderar en brandfilt som är 120 x 180 cm. Den ska förvaras lättåtkomligt.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0