fbpx

Det här ska du tänka på när du barnsäkrar ditt hem

Det är mycket att tänka på med en nyfödd. När bebisen väl börjar krypa och greppa efter saker är det dags att barnsäkra hemmet. Ta dig tid att gå igenom ditt hem och gör det så säkert som möjligt. Då kan du känna dig mer avslappnad när bebisen börjar röra sig runt. Här är några saker att tänka på.  

Lämna inte bebisen obevakad på skötbordet

På skötbordet tillbringar bebisen mycket tid i början. Det viktiga här är att aldrig lämna bebisen själv på skötbordet. Se till att du alltid håller en hand på bebisen, så hen inte rullar iväg. Ta fram blöja, våtservetter och eventuell salva innan du lägger bebisen på skötbordet. Olyckan kan snabbt vara framme.

Ställ bort strykjärnet

Strykjärn är tungt, spetsigt och kan dessutom vara varmt. Ställ strykjärnet på diskbänken eller annan arbetsbänk för att svalna. Lämna aldrig strykjärnet kvar på strykbrädan, bebisen kan använda strykbrädan för att ta sig upp på fötter, råka välta strykbrädan och få strykjärnet på sig. Se också till att sladden inte går att få tag på från golvet.

Elkontakter

Elkontakter är kanske det första man tänker på när man ska barnsäkra sitt hem, och det är kanske inte så konstigt. Sticker barnet in något i kontakten kan hen få en stöt. Enkla och billiga skyddsproppar stoppar du i kontakterna. Glöm inte förlängingsdosor som ligger på golvet.

Grind som delar av

Har du en trappa i hemmet så är grindar ett måste. Helst ska du ha en grind både nedtill och upptill, även om grinden uppe i trappan är viktigast. I handeln finns grindar som går att flytta och justera utifrån måttet på din trappa eller dörrpost. Ibland kan det vara praktiskt att dela av hemmet med en grind, så att barnet bara kan röra sig i en del av hemmet.

Spärr på lådor och ugn

Det finns spärrar att köpa till byrålådor, skåp, diskmaskiner och ugn. Vissa vitvaror har redan inbygga spärrar. Spärrar förhindrar att bebisen river ut innehållet i lådorna, men också att bebisen klättrar på utdragna lådor och göra sig illa. Förvara alltid tvättmedel, städprodukter och mediciner högt upp eller i ett låst utrymme.

Säkra möbler i väggen

Om bebisen lyckas öppna lådor och klättra upp på dem finns en risk att hela möbeln välter. Förankra därför hyllor och byråer i väggen.

Dörrstopp och klämskydd

Det är lätt att ett par fingrar hamnar i dörren. Det kan förhindras genom dörrstopp eller klämskydd som hindrar dörrar från att stängas helt.

Vädringsbeslag

Se till att det finns spärrar eller vädringsbeslag på fönstren i hemmet. Ett nyfiket barn kan lätt klättra upp för att försöka se ut. Glider fönstret upp kan barnet ramla ut.

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0