Så fixar du barnkalaset

Tillhör du dem som tycker att det är ansträngande att ordna ett barnkalas? Då är du inte ensam. Men det behöver inte vara svårt. Framför allt handlar det om att planera och att ordna aktiviteter så att barnen hela tiden är sysselsatta. Då går allt mycket smidigare och tiden springer iväg. Här är några tips på hur du ordnar ett uppskattat kalas.

Bestäm hur långt kalaset ska vara

Det är skönt att veta hur länge kalaset varar, både för den som fixar kalaset och för alla gäster. Skriv ut direkt på inbjudan hur långt kalaset är. Om föräldrar inte är med under kalaset, så vet de när de ska hämta sina barn igen.

Vill barnet ha något tema?

Fråga barnet som fyller år vilket tema hon eller han vill ha på kalaset. När man väl har bestämt ett tema så är det lättare att komma igång med planeringen. Är det ett fotbollskalas, så kan man rulla ut en grön pappersduk och måla upp en fotbollsplan på långbordet, baka en fotbollstårta och ha en strafftävling. Gillar ditt barn hästar kan man tillverka egna käpphästar under kalaset och sen avsluta med en hopptävling. Vissa aktiviteter kan man komma på utifrån temat, men det finns vissa aktiviteter som man alltid kan ha med oavsett vilket tema man väljer.

Planera aktiviteter

Om du bestämmer att kalaset ska vara till exempel två timmar så planerar du upp kalaset i halvtimmar. För ett kalas på två timmar passar fyra aktiviteter bra. Första halvtimmen går åt till att hälsa alla välkomna och ta emot presenter. Ett roligt sätt att öppna presenterna på är att leka “snurra flaskan”. Alla gäster sitter med sin present framför sig. Födelsedagsbarnet börjar med att snurra flaskan. Det barn som flaskan pekar på lämnar över presenten till födelsedagsbarnet, som öppnar paketet. På så sätt hinner man öppna presenterna i lugn och ro och alla hinner se vad det är i paketen. Det barnet som precis har lämnat över sitt paket snurrar flaskan på nytt.

När den första halvtimmen har gått är det dags att sätta sig vid bordet. Prata med födelsedagsbarnet innan kalaset om barnet vill att någon speciell kompis sitter bredvid, i sådant fall kan det vara bra med en bordsplacering. Planera också tillsammans med barnet vad ni ska äta. Det kan vara bra att börja med något matigt, till exempel korv med bröd, köttbullar och grönsaker på spett eller smörgåsar med ost och gurka. Därefter är det dags för fika. Alla barn tycker inte om tårta, så tänk brett här. Det går lika bra att ha födelsedagsljus i en glassbomb eller i cupcakes till exempel. Låt alla gäster sjunga för den som fyller år och låt födelsedagsbarnet blåsa ut ljusen.  

Efter fikat har barnen ofta spring i benen. Nu är vi inne på halvtimme tre. Om det går att vara utomhus lek gärna där. Se till att ha förberett lekar innan – kanske vill barnet ha femkamp, banankull eller dansstopp.

Spara godiset till slutet  

De allra flesta barn gillar godis, så ett tips är att spara godiset till slutet. Nu är vi inne på sista halvtimmen. Här kan det vara roligt att ha en aktivitet för att få godispåsen. Uppskattat är en skattjakt med olika ledtrådar som leder till en skatt. Antingen kan skatten vara godispåsarna, eller så är skatten en biljett till en fiskdamm. Barnen går sedan och ställer sig i kö till fiskdammen för att fiska upp sin påse. Se till att ha så lika godis i påsarna som möjligt. Om det är kolor, ha helst samma smak på kolorna – finns det klubbor i påsarna, ha samma smak på klubborna och så vidare. Allt för att inte skapa stress och jämförelse på slutet av kalaset. Nu är det nämligen bara minuter kvar till föräldrarna kommer och hämtar sina barn och då är det härligt att barnen sätter sig ner och äter sitt godis i lugn och ro. Pusta ut – när alla har gått hem är det ett helt år till nästa kalas!

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Compare items
  • Total (0)
Compare
0