Tänk på miljön! Så här gör du för att slänga städprodukter, medicin och annat miljöfarligt avfall

Har du ett par trasiga hörlurar eller ett nagellack som du vill slänga? Se till att inte lägga dem i hushållssoporna. Avfall som kan vara farligt för miljön och människor klassas som farligt avfall och måste hanteras på ett särskilt sätt. Detta skräp får aldrig slängas i sopnedkastet eller soptunnan, utan ska sorteras och lämnas på olika ställen. Vilken typ av avfall du ska lämna till vilket ställe, reder vi ut här.

Vad klassas då som farligt avfall? Jo, produkter som är giftiga för människa eller miljö – explosiva, brandfarliga, frätande och smittförande ämnen ska man alltid se upp med.

Allt med sladd

Alla produkter som drivs med sladd eller batteri klassas som farligt avfall. Batterier kan man lämna i batteriholken på återvinningsstationen. På vissa ställen finns även möjlighet att lämna hemelektronik. Utanför en del livsmedelsaffärer, och i större butiker med elektronikförsäljning, kan man lämna in konsumentelektronik. Annars gäller principen en-mot-en, det vill säga om du köper en ny frys så kan butiken ta emot din gamla. Vissa fastighetsägare erbjuder ett grovsoprum, där man kan lämna vissa typer av farligt avfall. Kolla vad som gäller där du bor och vilka inlämningsställena som finns runt omkring dig.

Kosmetika och medicin

En del kosmetika räknas som farligt avfall. Det gäller till exempel nagellack, hårfärgningsmedel, parfym och hårspray. Stockholm Vatten och Avfall samarbetar med vissa butiker där det går att lämna in gammal kosmetika – i vissa KICKS-butiker och fyra Åhléns-varuhus i Stockholm kan du tillexempel lämna in gammalt nagellack och tomma sprayburkar. Kolla på din ort vilka butiker som tar emot kosmetika. Mediciner och läkemedel räknas som farligt avfall och går att lämna till ditt närmaste apotek. Apoteket har speciella avfallspåsar som de vill att du lägger de gamla medicinerna i.

Kemikalier och färg

Färg är något som de flesta vet klassas som farligt avfall. Det gäller även burkar med intorkad färg och vattenlöslig färg. Även lösningsmedel och rengöringsmedel, så som silverputs, kalkborttagare, golv- och ugnsrengöring, blekmedel och fläckborttagningsmedel ska hanteras som farligt avfall. Dessa lämnas till närmaste återvinningscentral. Vissa miljöstationer tar även emot kemikalier, ljuskällor och batterier. Kolla upp vad som gäller och vilka typer av avfall din miljöstation tar emot innan du åker dit. På vissa orter finns även mobila miljöstationer. Då kommer en lastbil och hämtar upp miljöfarligt avfall enligt en viss turlista.

Explosiva produkter återlämnas

Fyrverkerier, nödraketer, ammunition och andra explosiva produkter lämnas till en återförsäljare om de inte använts.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0