Att ibland känna sig trött eller lite distraherad är en naturlig del av livet. Men när detta blir en ständig upplevelse kan det vara ett tecken på något djupare och allvarligare som påverkar vår hjärna. Ny forskning pekar på en dold riskfaktor som kan få hjärnan att åldras i förtid, med möjliga konsekvenser för både minne och koncentrationsförmåga.
Hur hjärnans hälsa påverkas av livsstilsval
Våra dagliga vanor spelar en avgörande roll för hur hjärnan åldras. Livsstilsval som kost, fysisk aktivitet och mental stimulans är kända för att påverka hjärnans funktion, men nu visar studier att det finns ytterligare en faktor som tycks ha en särskilt skadlig effekt när den försummas under lång tid.
Tecken att vara uppmärksam på
Tecken på att hjärnan åldras i förtid kan vara subtila, men att känna sig konstant trött och ofokuserad kan vara symtom att ta på allvar. Om man dessutom märker förändringar i sitt minne, såsom svårigheter att komma ihåg saker som brukade vara enkla, kan det vara dags att reflektera över sina vardagsvanor och överväga att göra vissa förändringar.
Så kan hjärnan skyddas
Att skapa goda vanor för hjärnan kan göra stor skillnad. Regelbunden fysisk aktivitet, varierad kost och mentala utmaningar som att läsa, lösa korsord eller lära sig nya saker är några av de saker som kan stärka hjärnans hälsa. Små justeringar i vardagen kan vara ett enkelt steg mot att hålla sinnet alert och skarpt, och samtidigt bidra till att minska risken för förtida åldrande.