fbpx

Därför ska du aldrig använda värmeljus med paraffin

Vi är ett ljusälskande folk, vi svenskar och med mörkrets intågande tänder vi också fler ljus, framför allt värmeljus. Men visste du att de billigaste och vanligaste värmeljusen helt eller delvis består av paraffin som avger cancerogena ämnen? Ett av dem är bensen som visat sig påverka både klimatet och vår kärlhälsa. 

Paraffin är som passiv rökning

2014 gick Norska Folkhälsoinstitutet ut med en varning där de liknar användandet av paraffinljus med passiv rökning. När du blåser ut ett värmeljus frigörs mängder av sotpartiklar som kan förvärra astma och allergier. Paraffinljus är också mer brandfarliga än stearinjus. Eftersom paraffinet har en lägre smältpunkt och tänder snabbare flammar det dessutom lättare upp. Paraffin är heller inte förnybart och har negativa effekter på vår miljö. 

Satsa på stearin, soja- och bivax

Det finns därför all anledning att byta ut dina billiga paraffinljus mot värmeljus av stearin, soja- eller bivax. Helt giftfria alternativ som brinner betydligt längre. Bivax fungerar dessutom som en luftrenare.

Läsvärda artiklar

18 Comments
Visa alla Mest hjälpsamma Bästa omdöme Lägsta omdöme Lägg till ett omdöme
 1. Hej,
  Skulle vilja se siffror för påståendena ovan.
  Och, om jag läser rätt så räcker det med att kväva eller nypa av lågan för att ljus med paraffin, så är det inte mer cancerogent än andra.
  Vänligen
  Erik

 2. Hej har man som jag ett hus med ventilation till o frånluft om man då eldar ljus med parafin i så blir det svart i alla filter i ventilationen eldar man där i mot stearin är det rent

 3. Tack för informationen.

 4. Skicka artikeln till Ikea HK för åtgärd. Hur giftiga är ljusen från Ikea?

 5. Värt att notera: Alla IKEAs blockljus och värmeljus är gjorda med paraffin.

 6. Det tycker jag är bra att ni upplyser folk😍

 7. Tack för upplysningen om värmeljus.
  Vänliga hälsningar
  Maj-Britt

 8. Detta har jag hört tidigare, men var kan man köpa värmeljus av stearin eller bivax??

  • Hej Lena! Värmeljus med stearin finns där de säljer värmeljus. Man får bara fråga var dom finns. Fast en del affärer har nog inte båda sorter, tyvärr. De större mataffärerna har men i små förpackningar. Det ska Stearin på. gör det inte det är det paraffin. Ge-Kås ( i Ullared) har både värmeljus och kronljus i stearin. Bivaxljus. Prova jordklok.se . / Lisbeth

  • Tack för upplysningen om värmeljus!

 9. Köper alltid endast stearinljus.

 10. Ikea har värmeljus och vanliga ljus med stearin också. Alla deras ljus med stearin, 100%, heter Jubla.

 11. Ikea har ljus med 100% stearin också, både vanliga och värmeljus. Dom heter alla Jubla.

 12. Tyvärr har jag ett stort lager med värmeljus av parafin (storhandlade för länge sedan). Om man alltså ska undvika att bränna upp dom – vad göra man då? Kan man lämna in dom som giftigt avfall på soptippen?

 13. Passa på att lysa upp den mörka trädgården med dåliga värmeljus i lyktorna.

 14. Svara
  Sven-Åke Johansson oktober 21, 2019 at 6:51 f m

  Tack för denna information. IKEA är väl de som säljer de billiga ljusen. Konsumentkontor eller annan, ex vis någon miljönämnd borde ta i detta, hälsoaspekten. Privat kan man kontakta kundtjänsten så att infon förs in i företaget, kanske fler än IKEA som säljer de ljusen. Jag kommer att kolla vid nästa inköp, var det än blir.

  Lämna en kommentar

  Nordic Home Talk
  Logo
  Compare items
  • Total (0)
  Compare
  0