Det här behöver du veta om de blodsugande fästingarna

Fästingar är parasiter som lever på att suga blod från människor, djur och fåglar, och en del av dem bär på smittämnen för sjukdomar borrelia och TBE. Skydda dig mot fästingar med täckande kläder och fundera på att vaccinera dig om du rör dig i ett riskområde.

Var finns fästingarna?

Fästingar är små leddjur, släkt med kvalster och spindeldjur. De trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser – främst i skog och i högt gräs. Säsongen för fästingar brukar räknas från mars till november.

Sjukdomar som sprids av fästingar

De vanligaste sjukdomar som kan spridas med fästingar i Sverige är borrelia samt TBE, som även kallas fästingburen hjärninflammation.

TBE orsakas av ett virus och förekommer endast i vissa riskområden. Den yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper och förlamningar. De flesta blir helt återställda, men upp mot 30 procent får långdragna eller bestående besvär i form av uttalad trötthet, minnesstörningar och liknande, och, i ovanliga fall, bestående förlamningar. Dödsfall kan förekomma men är mycket sällsynta. Förskolebarn som smittas får i regel lindrigare symtom än vuxna.

Du kan vaccinera dig mot TBE. Eftersom TBE kan leda till hjärninflammation rekommenderas vaccination om du bor eller vistas mycket i ett riskområde. Läs mer om TBE och vilka områden som är riskområden. TBE-vaccin till barn kan ges från 1 års ålder och ger generellt ett bra skydd mot sjukdom hos barn.

Borrelia orsakas av en bakterie. Du kan inte vaccinera dig mot borrelia, men sjukdomen kan behandlas med antibiotika. Risken att bli smittad är liten om du tar bort fästingen direkt.

Fästingar kan också överföra en annan bakterie som kan ge fästingfeber, en sjukdom som är vanlig bland djur. Människor kan också smittas men får mycket sällan några symtom.

Du känner knappt fästingbettet 

Många av dem som drabbas av fästingöverförda infektioner har inte ens märkt att de blivit bitna av en fästing, eftersom fästingen innan den börjar suga blod låter lite saliv rinna ner i bettsåret. Saliven innehåller både bedövningsmedel, och ett ämne som förhindrar att blodet koagulerar. När fästingen sugit klart, vilket kan ta upp till en vecka, släpper den taget och faller till marken för att där utvecklas till nästa stadium. 

Fästingen letar efter en kroppsdel med tunn och mjuk hud

Hjälp varandra att inspektera kroppen noga varje dag om ni varit i områden där fästingar finns. Kontrollera även hårbotten och huden bakom öronen. Fästingen kan krypa runt flera timmar innan den biter sig fast i huden.

Fästingar bör tas bort så snart som möjligt eftersom i fall att fästingen bär på TBE-virus överförs smittan efter kort tid. Smittämnen för borrelia överförs däremot efter 1–2 dygn. 

Skydda dig genom att bära täckande klädsel

När du rör dig ute på områden där det kan finnas fästingar, klä dig i långärmad tröja, långbyxor, strumpor och heltäckande skor, helst stövlar. Det har visat sig att mörkt färgade kläder drar till sig färre fästingar. Däremot kan det vara lättare att upptäcka fästingar på ljusa kläder.

Har du en fästing – så tar du bort den

Använd en finspetsig pincett eller en fästingborttagare för att ta bort fästingen. Du ska inte smörja eller badda något på fästingen.

Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt. Dra försiktigt rakt ut. Försök att få med hela fästingen, men om en del blir kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter oftast själv bort det.Tvätta såret med tvål och vatten eller desinfektionsmedel .

Så här tar du bort en fästing:

Efter fästingbett

Efter ett fästingbett brukar huden runt bettstället bli lite röd och klia i några dagar.  De allra flesta som blir bitna av en fästing behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Kontrollera huden där du blivit biten. Kontakta en vårdcentral om du har en rodnad som har kommit först en vecka eller mer efter ett fästingbett, och som växer till mer än fem centimeter i diameter. Rodnaden kan blekna i mitten och likna en ring, men kan också vara jämnt röd.

Kontakta en vårdcentral eller 1177 Vårdguiden om du en tid efter ett fästingbett får feber, huvudvärk, är ovanligt trött, har värk i muskler eller leder. Symtomen kommer vanligen 1-–4 veckor efter fästingbettet.

Vaccination mot TBE ges i etapper 

Vaccination mot TBE ges i 3 etapper och bör helst ske i god tid innan fästingsäsongen för att du ska få ett fullgott skydd. Men även om skyddet inte är fullgott efter första sprutan har du ändå ett visst skydd. Om fästingsäsongen redan har börjat är det inte för sent att vaccinera dig eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten. 

För att behålla ditt skydd behöver du ta en fjärde dos tre år efter tredje dosen och därefter en dos vart femte år.

Kontakta en vårdcentral eller en vaccinationsmottagning om du vill vaccinera dig. Många apotek erbjuder också vaccinationer.

En animerad video om fästingar:

Facebook Comments

Compare items
  • Total (0)
Compare
0