Enkla sätt att förbättra luftkvaliteten i ditt hem

När vi tänker på luftkvalité och luftföroreningar så tänker vi nog på den luften som vi andas in när vi är utomhus – och inte inomhus. Sanningen är dock att luftföroreningar i ditt hem kan vara minst lika dåliga som de utomhus – och eftersom vi tillbringar mycket tid hemma borde vi vara mer måna om hur luften är inomhus. Om du känner dig helt vilsen och inte vet hur du ska göra – få inte panik. Här kommer en lista med olika åtgärder som du kan göra för att förbättra din luftkvalité där hemma! 

Öppna upp fönster och vädra

Innan du börjar med något annat – öppna fönsterna. Att hålla ditt luftflöde fräscht är det billigaste och enklaste sättet att förbättra luftkvalitén i ditt hem. Det kanske inte känns jättelockande att göra på vintern (när man bara vill ha det varmt). Men försök i alla fall att vädra några minuter några gånger i veckan.

Investera i en luftrenare

Damm och pollen partiklar är oftast mikroskopiska. Det är nästan omöjligt att få bort något du inte kan se. Vi rekommenderar därför att du köper en luftrengörare. Den fungerar på så sätt att den drar in smutsig luft som den sen filtrerar – sen släpper den ut luften igen i rummet, fast då mycket renare och fräschare. Många luftrengörare har en inbyggd indikator som talar om för dig hur kvalitén på din inomhusluft är. 

Dammsuga regelbundet

En dammsugare har nog majoriteten av alla människor hemma. Har du inte det är det dags att införskaffa en. Att köpa en dammsugare är inte det roligaste man kan göra – men vi rekommenderar starkt att du köper en lite dyrare dammsugare som är mer kraftfull mot damm, pollen och annan smuts som cirkulerar runt inomhus. Ha som vana att först gå med dammvippan och damma, torka ytor med en fuktig trasa och sen tar du fram dammsugaren. Gör detta så ofta du kan, helst en gång i veckan. Kom ihåg att inte bara dammsuga ”det du ser” utan också under soffkuddar, under mattor och i andra skrymslen.

Byt och tvätta sängkläder ofta

En annan enkel sak för att hålla skadligt damm och smuts borta är att varje vecka tvätta sängkläderna. För att vara säker på att alla damm kvalster och bakterier dör ska du tvätta i minst 60 grader.

Inomhusväxter ökar luftfuktigheten

Växter är naturens naturliga luftfilter. Att köpa några inomhusväxter kan göra underverk för att förbättra luftkvalitén hemma. Växter är även snyggt och hemtrevligt. Bra exempel på några sådana växter är ormbunkar, aloe vera, fredskalla och guldpalm.

Skippa luftfräschare med kemikalier Är du en av många som har luftfräschare hemma? De är väldigt effektiva när det kommer till att dölja dålig lukt – men när du sprayar släpper du också ut konstiga kemikalier som är dåliga för din hälsa. Satsa istället på en naturligt doftande rumsdoft. Dessa finns att köpa i de flesta varuhus. Har du en tom sprayflaska över – gör då din egen luftfräschare genom att blanda bakpulver, citronsaft och varmt vatten. Hållbart, billigt och enkelt!

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0