Miljövänliga husmorsknep – med citron, vinäger och bakpulver

Moppa golvet

Du behöver inte använda dig av kemiska rengöringsmedel när du ska moppa ditt golv. Tillsätt bara några droppar vitvinsvinäger i ditt moppvatten innan du börjar städa. Om golvet är av linoleum eller vinyl, tillsätt också några droppar babyolja i moppvattnet för ett glansigt resultat!

Envisa tomatfläckar

Har du råkat spilla tomatsås på bänkskivan eller på golvet? Ta det lugnt! Det är lättare att få bort än du tror. Blöt fläcken med citronsaft, låt sitta i 30 minuter innan du torkar bort. Sen strör du över bakpulver och skrubbar med en svamp på det missfärgade området. Vips så är fläckarna borta och ditt kök kommer att dofta ännu fräschare!

Rengör din ugn

I stället för att spraya in massa kemikalier i din ugn så kan du enkelt göra en pasta av bakpulver och vatten. Lägg bakpulverpastan på botten av ugnen, låt stå några timmar och torka sedan av med en torr och ren trasa. Din ugn kommer att bli skinande ren och vara redo för matlagning!

Fräsch toalett på nolltid

Häll cirka 2 deciliter bakpulver i toaletten och låt det dra i minst en timme. Ta sedan lika mycket mängd vitvinsvinäger och häll i och låt stå i 5 minuter. Spola toaletten samtidigt som du skrubbar lite med en ren toalettborste.

Skinande ren diskmaskin

I stället för att köpa dyr diskmaskinsrengöring kan du använda dig av vitvinsvinäger. Fyll en diskmaskinssäker skål eller burk med 4 deciliter vinäger och ställ på det översta stället i diskmaskinen. Sätt på diskmaskinen (minst 70 grader och helst EKO-program.) Kom ihåg att inte ha någon disk i diskmaskinen. När diskmaskinen är klar kommer all unken lukt att vara som bortspolad!

Få nytt liv i dina mattor

Har du slitna och smutsiga mattor i ditt hem? Du kan enkelt få nytt liv i dom genom att använda dig av vinäger. Ta fram en ren skurborste, häll upp en hink med vatten och tillsätt 3 deciliter vinäger. Vi lovar, dina mattor kommer att se ut som nya. Det bästa med detta är att du inte heller behöver tvätta eller skölja bort lösningen som du nyss skrubbat med.

Väck dina gamla lädermöbler till liv

Har du en lädersoffa som börjat bli lite till åren? För att återställa soffans glans kan du blanda 2 deciliter vinäger och 2 deciliter linolja i en sprayflaska. Spraya sedan lösningen på din lädersoffa och torka sedan av det med en torr och ren trasa.

Rengör din mikrovågsugn

Du är nog inte ensam om att ha gammal ingrodd smuts och stänk i din mikrovågsugn. Detta kan du enkelt ta bort med citron. Blanda en skål med vatten, citronsaft och citronskal (snåla inte med saften!) Sätt på mikrovågsugnen på högsta värme i ungefär 3 minuter eller tills du ser att vattnet börjat koka. Vänta sedan några minuter innan du öppnar dörren. Detta hjälper ångan att göra sitt arbete i hela mikron. Öppna sen luckan och ta ut skålen och torka sedan av insidan i mikron med en torr och ren trasa.

Trevlig städning!

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0