Oväntat besök? Så snabbstädar du hemmet

Hjälp! Ditt hem är rörigt och ostädat och du har fått veta att det kommer gäster om en timme! Vad gör du? Få inte panik – med våra tips kan du få ditt hem att se städat och organiserat ut innan dina gäster plingar på dörren. Tricket är att ytstäda, plocka undan små saker och enbart fokusera på rummen som gästerna kommer att vara i. 

Vädra

Öppna först några fönster för att få in lite frisk luft.

Hallen – det första man möts av

Hallen är det första man ser när man kliver in i någons hem. Därför är detta rum extra viktigt att koncentrera sig på. Gör en snabb-check i hallen och ställ iordning skor, häng upp jackor och lägg tillbaka mössor och vantar i lådorna. Se till att det finns utrymme för dina gäster att hänga upp sina ytterkläder och ställa av sina skor. Du kan alltid hänga undan (Läs: slänga in era jackor någonstans där de inte syns) för att få en mer luftig och städad hall.

Dammsug öppna ytor

Dammsuga är såklart viktigt. Men håll dig till de rummen där ni kommer att vistas; hallen, vardagsrummet och köket. Att dammsuga mattor går relativt snabbt och är ett bra knep för att få rummet att se mer städat ut. Om du har riktigt ont om tid –  prioritera vilket rum du vill dammsuga. Kanske är det viktigast att vardagsrummet ser rent ut? Tips: Dammsug först de stora öppna ytorna och det man ser. Gästerna kommer med största sannolikhet inte att lägga märke till dammtussar under TV-bänken eller under möblerna.  

Plocka upp smutsiga kläder 

Detta är en enkel men väldigt viktig uppgift. Säkerställ att inga smutsiga kläder ligger på golvet eller hänger på någon stol någonstans. Plocka upp allt och lägg det i tvättkorgen. Vill du inte ha massa tvätt i en tvättkorg framme kan du antingen stuva in tvätten i någon garderob eller gömma det i tvättmaskinen så länge. 

Fräscha upp toaletten

Gästerna kommer att besöka ditt badrum, så se till att det är fräsch innan de kommer. För en snabb och ytlig rengöring, gör såhär: Ta fram badrumsspray och en trasa och torka snabbt av handfatet och andra ytor så det ser rent ut och doftar gott. A och O är en ren och fräsch toalett – så den får du inte glömma. Spraya med badrumssprayen och torka av toaletten. Om du hinner får du gärna spruta i WC-duck på sidorna av toaletten. Medan du låter WC-duck verka så fyller du på toalettpapper, tvål samt tömmer papperskorgen. Ta sen toalettborsten till hjälp med att skrubba inuti toaletten. Spola. Avsluta med att spraya lite linnevatten om du har. Klart.

Samla ihop prylar

Ta en tvättkorg eller en kasse och gå in i varje rum och samla ihop allt som bara ligger och skräpar. Detta är ett snabbt och effektivt sätt att få ditt hem att se städat och organiserat ut. Ingen behöver heller få reda på att du i all hast knökat in allt i garderoben.

Torka köksbänken

Gör en snabb avtorkning i köket. Rensa köksbänken från disk och starta igång diskmaskinen om det är smuts i. 

Räta till kuddar och böcker

Puffa till dina kuddar, vik om dina plädar och ställ i ordning böckerna på soffbordet. Detta går på bara några sekunder men gör stor skillnad. Ta även gamla tidningar som ligger på bordet och skräpar och släng dem i återvinningen.

Status i kylen

Ta en extra koll och öppna ditt kylskåp och kontrollera lukten. Det finns inget otrevligare än ett illaluktande kylskåp. Speciellt också om du ska bjuda dina gäster på middag. 

Hushållssoporna

När du har kontrollerat kylen är det dags att göra det sista innan gästerna kommer. Ta ut soporna. Ställ ut dem på balkongen eller spring ut och släng dem. 

Glöm inte att stänga fönstren!

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0