fbpx

Så gör du när du ska damma i hemmet 

Det bästa sättet att bli av med damm är att städa ditt hem så ofta som möjligt. Torka ständigt av ytor och andra utrymmen där du vet att damm oftast bildas och dröjer sig kvar. Ju renare du håller ditt hem, desto mindre damm blir kvar. Fortsätt läsa för att ta reda på vilka specifika åtgärder du bör göra för att bli av med dammet i ditt hem

Använd rätt material

Du kanske tror att din dammvippa gör hela jobbet. Men egentligen förflyttar den bara det damm som du vill bli av med till andra platser i hemmet. Det är mycket bättre om du använder en fuktig handduk eller en fuktig trasa för att torka av ytorna istället. 

Lösningen? En mikrofiberduk

Om du inte har provat en ännu så är mikrofiberduken din lösning på dammet i hemmet. Det slitstarka tyget fångar och tar upp dammet istället för att bara sprida runt det.  När trasan blir smutsig kan du slänga den i tvättmaskinen eller skölja av för hand. Mycket praktiskt.

Arbeta uppifrån och ner

Nu när du är utrustad med den pålitliga mikrofiberduken är det lätt att börja damma av det första du ser (prylar i ögonhöjd) Men vi rekommenderar att du försöker börja så högt upp du kan och fortsätta nedåt. Om du har svårt att nå kan du ställa dig på en stol eller sätta fast mikrofiberduken på en stång. 

Fukta din mikrofiberduk lite lätt med vanligt vatten eller med en rengöringsspray direkt på trasan och torka försiktigt av ytorna för att rengöra dem.

Olika typer av mikrofiberdukar

Mikrofiberdukar är som vi sagt din bästa vän när du ska rengöra dina ytor från damm. Visste du att det finns olika mikrofiberdukar? Specifika dukar gjorda för glasrengöring, exempelvis om du vill damma av dina vinglas och ge dem en strålande finish eller ditt glasbord. Och så finns det vissa som är speciellt till för att rengöra material i trä. Allt för att du ska få det bästa resultatet.

Tips – undvik så mycket damm som möjligt

För att undvika damm (okej allt damm kan inte undvikas) i fortsättningen så tänk på att inte ha högar av leksaker, kläder, tidningar, böcker eller egentligen vad som helst på golvet. De drar åt sig mycket damm. Att bara rengöra runt dessa föremål kommer inte göra att ditt damm försvinner. Rengör inuti dessa föremål och var noga att ställa dem där de hör hemma. 

Plocka ut och damma av alla böcker (iallafall någon gång per år)

Ett annat bra exempel är böckerna i bokhyllan. Vi menar inte att man ska behöva plocka ut alla böcker varje vecka men någon gång kan det vara bara att damma av och slå på böckerna för att bli av med gammalt damm. Det gör det även möjligt för dig att damma av och rengöra de ytor som annars är täckta av böcker. Att bara torka av dem med en mikrofiberduk kommer bara ta bort det ytliga dammet.

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0