5 tips för att packa lätt och smart

Vi reser allt mer, under alla årstider. Förutom semesterresan på sommaren åker vi på weekend-resor till storstäder, på skidsemestrar till fjällen, eller tar bilen till stugan på landet. Att packa smart underlättar all resande.

1. Skaffa överblick och gör packlistor

Börja planera packningen i god tid så du hinner skaffa det som eventuellt fattas. Vid val av kläder och prylar: tänk efter vem som åker, vart och för att göra vad. Välj utrustningen därefter. 

Lägg fram allt som du tror du/ni behöver under resan. Gallra sedan med eftertanke, för det är ganska säkert att du tog fram för mycket! Du kan också göra packlistor, och ju mer detaljerade de är desto mindre är risken att du glömmer något.

Planera vilka kläder du behöver, hur du ska kombinera dem och försök få med många plagg som passar ihop. Se till att du har tid till det.

Ska du packa för en hel familj så gör det i förväg, inte i sista minuten då du har ivriga uppspelta barn springandes runt dina fötter.

Knepen som gör att du får plats med mer i resväskan:

2. Packa i rätt ordning

Packa det tyngsta längst ner och det lättaste högst upp vid handtaget. Då blir resväskan enklare att dra och väskan lättare att bära. Tar du med resväskan som handbagage på flyget? Packa necessären högst upp för att enkelt kunna plocka ut den vid säkerhetskontrollen.

Packa skorna, gärna i påsar, längs med resväskans kanter. Skorna håller formen och du får mer plats i väskan om du lägger strumpor, små påsar med smycken och andra mindre saker i skorna.

3. Rulla vissa plagg, vik andra

Ett gammalt, bra knep är att rulla kläderna istället för att vika, det tar mindre plats och du minimerar risken för skrynkliga kläder. Rullarna kan du peta ner lite här och var.

Lättskrynklat, som klänningar och finkläder, kan du vika in i separata resfodral eller lägga dem lätt vikta överst i väskan. Lägg underkläder i en respåse och ta med en extrapåse för smutstvätt.

Så här viker du en skjorta på bara några sekunder:

4. Necessären och småflaskorna

Schampo och hudkräm i stora flaskor är tungt och onödigt att ta med. Produkter i resestorlek kostar mycket jämfört med vad man får för pengarna. Inhandla istället tomma små flaskor som du fyller med dina vanliga skönhetsprodukter.

Om du reser med flyg med handbagage och har tajt om plats – skippa själva necessären och packa allt i en ziplockpåse så är du klar för säkerhetskontrollen.  

5. Rulla ihop sladdarna

Så mycket som möjligt ska vara inpackat i påsar eller ihopfäst på något sätt så att sakerna inte tumlar runt i väskan. Rulla ihop hörlurar och laddare och lägg dem i ett glasögonfodral för att slippa ihoptrasslade sladdar, eller snurra dem runt mindre föremål och fäst änden för att hålla dem på plats. Då hittar du dem lätt när du behöver dem.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Compare items
  • Total (0)
Compare
0