fbpx

Bikarbonat – ett ekologiskt och billigt undermedel

Bikarbonat är vi mest vana vid att använda som jäsningsmedel i bakning, men det är dessutom ett riktigt universalmedel. Det är luktneutraliserande, antibakteriellt och ph-balanserande. Här är 7 fantastiska saker som bikarbonat kan göra för dig!

1. Tvätta håret med bikarbonat

Med bikarbonat blir håret rent på djupet, luftigt, lätthanterligt och glansigt.

Ta ett par teskedar bikarbonat, eller mer om ditt hår är långt och tjockt, och blanda med lika delar vatten. Blöt igenom håret ordentligt och massera in bikarbonatet i hår och hårbotten. Man kan även använda sig av lika delar naturligt milt schampo och bikarbonat. Låt sedan verka under ett par minuter och skölj ur med vatten. Upprepa vid behov.

2. Använd bikarbonat som hudvårdsprodukt mot finnar och pormaskar

Bikarbonat rengör huden på djupet, balanserar hudens ph-värde och avlägsnar döda celler och smutsrester som samlas på hudytan. Det har också en lätt sammandragande effekt. 

Eftersom bikarbonat är ganska starkt ska det inte användas på huden dagligen. En eller två gånger i veckan räcker för att avlägsna orenheter.

Det finns flera sätt att bekämpa finnar och pormaskar med hjälp av bikarbonat. Du kan blanda det med honung, citron eller kokosolja till en pasta. Applicera bikarbonatpastan på ansiktet, låt verka i 15 – 20 minuter och skölj bort.

3. Ha ett välgörande fotbad med bikarbonat

Visste ni att bikarbonat är perfekt att ha i fotbad för mjuka och fina fötter? Bikarbonatet exfolierar och mjukar upp förhårdnad hud samtidigt som man får njuta av ett lyxigt fotbad, nästan helt gratis!

Fyll en balja med ljummet eller varmt vatten och blanda i 2 msk bikarbonat samt några droppar matolja. Torkade lavendelblommor lyxar till det. Sitt bekvämt med fötterna i badet i 10 – 15 minuter. Avsluta med att fila fötterna och smörj därefter in dem. Nu är fötterna lena! 

4. Bikarbonat mot svettfläckar

Lösningen mot fläckar från svett och deodorant på ljusa tröjor är såklart – bikarbonat. Bikarbonat blandat med vatten både tar bort fläcken och neutraliserar dålig lukt. 

Blanda en pasta och smeta den på svettfläckarna med till exempel en gammal tandborste. Låt verka 30 minuter. Tvätta plagget som vanligt i maskin tillsammans med din övriga tvätt.

5. Rengör dina skor med bikarbonat 

Blanda vatten och bikarbonat till en pasta. Skrubba skosulorna med en tandborste och bikarbonatpastan. Torka av med fuktig trasa. För fläckar på ovansidan av skon, ta en fuktig trasa med lite bikarbonat och gnugga rent försiktigt.

Dina skor blir som nya, enkelt, billigt och utan skadliga kemikalier.

6. Skrubba rent kakelfogarna med bikarbonatpasta

Rena fogar i kök och badrum gör mycket för helhetsintrycket. Det märker du genast efter att ha rengjort fogarna. Denna metod är enkel, billig, miljövänlig och effektiv!

Gör en pasta av bikarbonat och vatten. Applicera pastan på kakelfogarna. Låt verka 15 minuter. Använd tandborsten och skrubba fogarna. Doppa tandborsten i vatten om det är torrt. Torka rent med trasa och vatten.

7. Ta bort kissfläckar från madrassen med bikarbonat

De flesta med småbarn eller husdjur har nog varit med om en och annan kissfläck på bäddmadrassen. Men visste ni att det går att få bort både lukt och fläckar från kiss med bikarbonat? Det fungerar både för intorkade och nya fläckar.

För nya kissfläckar: sug upp så mycket av vätskan som möjligt med handdukar. Pudra på ett rejält lager bikarbonat och låt verka några timmar. Dammsug upp bikarbonaten. Vädra bäddmadrassen utomhus om möjligt.

För intorkade kissfläckar: Blanda en pasta av bikarbonat och vatten, cirka 50/50. Gnugga in pastan på fläckarna med en trasa. Låt verka 60 minuter och dammsug sedan bort bikarbonaten. Upprepa vid behov. Vädra bäddmadrassen utomhus om möjligt.

Om fläcken fortfarande är blöt efter behandlingen kan du pudra på potatismjöl, låta verka någon timme och sen dammsuga upp. Potatismjölet suger upp fukten.

Samma metoder kan även användas på nerkissade mattor.

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0