Gamla mobiler i lådan? Så återvinner du dem

En gammal mobiltelefon ska inte slängas i hushållssoporna, det är de flesta medvetna om. Men få verkar veta vad man ska göra av den när den är förbrukad. Varje år säljs 3,5 miljoner mobiler i Sverige, men endast 750 000 återvinns.

Alldeles för många mobiler får ligga i byrålådan

Enligt en undersökning som gjordes av Kantar Sifo på uppdrag av mobiloperatören Halebop under maj-juni 2020 har var fjärde svensk hemma minst en fungerande mobiltelefon som är mindre än fyra år och som inte längre används. Ungdomar mellan 18 och 25 år är den grupp som har mest fungerande telefoner som bara ligger. En vuxen ger oftare sin gamla mobil vidare till sina barn eller till sina äldre föräldrar.

Men visst händer det att vi har ännu fler gamla mobiler hemma, eftersom vi köper nya ganska ofta. Vi har dem kvar för att de inte tar mycket plats och vi kanske tror att vi kan behöva dem igen. Men det är väldigt sällan vi återgår till vår gamla mobil, eller hur? Så medvetenheten av återbruk och återvinning av mobiltelefoner måste ökas.

En liten gammal Nokia, från tiden innan smartphones.

Ge din mobil ett nytt liv

Det finns många företag som köper och säljer begagnade mobiltelefoner. Vill du rent av skänka din mobil till vidare återbruk ska du vända dig till seriösa aktörer och ställa frågor om vart mobilen hamnar och vad som händer med den när den är förbrukad.

De affärer som säljer elektronikvaror ansvarar också för att samla in dem och lämna dem till ett insamlingssystem. När du köper en ny mobiltelefon kan du lämna in din gamla till mobiloperatören. Finns det ett värde kvar kan du få den nya mobilen till rabatterat pris. Är den helt värdelös ser de till att den återvinns. 

Försäkringsbolaget Folksam har servicen Mobilcirkeln för att återvinna, reparera och återanvända mobiltelefoner. 

Finska mobiloperatören Elisa berättar här om återvinning och återanvändning av mobiltelefoner. Många svenska företag har liknande service.

Var miljösmart – återvinn materialet

En mobiltelefon som ligger hemma i lådan gör ingen skada, men det är resursslöseri. Det går att återanvända det mesta i mobilen. Samtidigt som nya metaller bryts skulle många av dem som redan finns i den förbrukade mobilen kunna återanvändas om de återförs i kretsloppet.

Kommuner är ansvariga för avfall och återvinning. Vill du kasta en trasig mobiltelefon sorteras den som elavfall för återvinning eller destruktion. Som privatperson lämnar du ditt elavfall på din närmaste återvinningscentral (ÅVC). Du kan få information om den på din kommuns hemsida.

El-Kretsen är elektronik- och batteriproducenternas gemensamma bolag som administrerar återvinningen från de kommunala återvinningscentralerna.

Töm din mobil innan du återvinner den

Vad du än gör med den äldre modellen när du har bytt upp dig är det viktigt att du tänker på säkerheten och ser till att radera dina egna data. Annars löper du risken att okända kommer över dina bilder, gamla sms och allt annat du har i telefonen, kanske till och med lösenord. 

Vad som behövs är att telefonen fabriksåterställs och att minneskortet raderas. På nätet kan du läsa om hur du går tillväga. Mobiloperatörer och försäljare kan också hjälpa till.

Pant på mobilen 

Svenska regeringen vill införa ett pantsystem på mobiltelefoner och har tagit fram ett förslag som utreds. Tanken är att det ska göra människorna mer angelägna att lämna in sina uttjänta mobiler. De mobilerna som pantas ska främst vara sådana som är för gamla för att återanvändas. Förslaget ska vara färdigt senast 1 april 2021.

En ganska gammal Samsung. Vem minns den där antennen som sticker ut?

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0