Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/nordicp1/nordichometalk.com/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/nordicp1/nordichometalk.com/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/nordicp1/nordichometalk.com/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Gör skinande rent på kakel, fog och glasvägg i duschen - Nordic Home Talk

Gör skinande rent på kakel, fog och glasvägg i duschen

Att behålla badrummet och duschen rent och fräscht kräver lite arbete, men gör du det tillräckligt ofta går det lätt och snabbt som en del av din vanliga veckostädning. Här får du tips på några enkla, billiga och ekologiska metoder.  

Varför blir det missfärgningar i fogarna?

Ett badrum är varmt och blir fuktigt när du duschar och badar. På kaklet och i  fogarna fastnar damm, tvålrester och hudavlagringar som binder fukt och skapar till slut mögel. Kalkavlagringarna gör också kakelytan matt och mindre fräsch. 

När du har det som vana att rengöra kakel och klinker i badrummet en gång i veckan slipper du smuts och mögel. Det är extra viktigt att städa badrummet regelbundet när det är många som bor i lägenheten. Ingen njuter väl av bad och dusch i unken miljö!

Så här lätt rengör du kaklet

För att på ett smidigt sätt göra rent kakelväggar och klinkergolv i badrummet behöver du en blomspruta, 24-procentig ättika och en mikrofibertrasa. Blanda ättika med lika delar vatten och spraya på väggar och golv. Låt vätskan verka i några minuter och torka sedan av med en mikrofiberduk.

Obs! Låt inte ättikan komma i kontakt med golv av natursten, det blir förstört. 

Tvätta fogarna – 3 enkla metoder

Smutsen vill gärna sätta sig i fogarna. Om kakelfogar börjar bli röda är det dags för en rejäl rengöring. Missfärgningen kan bero på bakterier och rödmögel. 

Rena kakelfogar bidrar verkligen mycket till känslan av ett rent badrum.
  1. Använd såpa eller ett miljövänligt rengöringsmedel som finns i affärer för klinker och kakel. Spreja rengöringsmedlet eller häll såpan på fogarna och låt det verka i några minuter. Borsta sedan med en nagelborste eller tandborste tills du fått fram den ursprungliga fogfärgen. Avsluta med att skölja av och torka med en mikrofibertrasa.
  1. Gör en pasta av bikarbonat och vatten. Applicera pastan på kakelfogarna. Låt verka ca 15 min. Använd tandborsten och skrubba fogarna. Doppa tandborsten i vatten om det är torrt. Torka rent med trasa och vatten.
  1. Använd koncentrerad fast såpa och en rotborste och gnugga bort smutsen från kakel- och klinkerfogarna. Så här går det till:

Tänk på att fogmassan mellan kakelplattorna är ganska porös, så skrapa den inte för hårt. Använd en tops om det är svårt att komma åt i hörnen.

Så rengör du duschkabinens glasväggar

Att få rent duschdörrarna brukar vara ett stort ångestmoment på grund av all kalk som sitter som berg. Men det finns ett enkelt sätt för även detta!

Du behöver ättika eller ättikssprit, handdiskmedel, vatten och en tom sprayflaska. Häll i så det är ca 20% ättika (eller 40% ättikssprit) och resten vatten i flaskan. Tillsätt några droppar handdiskmedel och skaka lätt.

Använd två mikrofiberdukar och en hink vatten. Spraya generöst på hela duschkabinen och gnugga med en blöt men urkramad mikrofiberduk. Ta sedan den torra mikrofiberduken och torka bort fukt och eventuella små droppar. Klart!

Samma metod funkar naturligtvis vid all fönsterputs.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Compare items
  • Total (0)
Compare
0