Spruckna hälar – 7 husmorsknep som får fötterna lena igen

Är fötterna torra och har hälarna sprickor efter sommarens bad? Under sommaren utsätts våra fötter för fukt, sol och öppna skor – allt som skapar sprickor i huden och gör fötterna torra. Ta hand om fötterna och följ tipsen för att få riktigt lena fötter igen. Läs hela artikeln för att få reda på hur du gör. 

1. Ricinolja

En av de bästa oljorna för sprickor och torra fötter är ricinolja. Ricinolja är en riktigt fet olja som tillverkas av frön från en ricinväxt som bidrar till att fötterna blir lena på nolltid. Smörj in fötterna med oljan och sätt på dig ett par tunna strumpor som andas innan du går och lägger dig. 

2. Olivolja

Smörj in fötterna med olivolja innan du lägger dig. Även andra oljor fungerar bra och ett annat tips är att smörja in fötterna med sheasmör – det gör huden len och återfuktar bra. 

3. Peela med pimpsten

Ta bort döda hudrester med pimpsten regelbundet. Det går både att peela torr och fuktig hud med pimpsten. Peela inte fötterna för mycket, för hårt eller för ofta – då kan det ha motsatt effekt.

4. Tänk på skorna!

Var snäll mot fötterna och byt skor lite då och då. Att använda samma par skor varje dag sliter på fötterna, även hälarna. Tänk även på vilka skor du använder. Sandaler går bort då trycket på foten ökar, vilket kan leda till hälsprickor. Satsa istället på skor som täcker hela foten, även hälen, så minskar risken för torra hälar. 

5. Banantricket

Mosa en gul, mogen banan och smörj in fötterna. Låt verka cirka en kvart och skölj bort banan. Upprepa varje dag tills du märker skillnad.

6. Fotbad – en mirakelkur

Att ta ett fotbad med jämna mellanrum är ett bra sätt att låta fötterna vila. Börja med att mjuka upp fötterna i ett varmt eller ljummet fotbad och peela med en fotfil. Antingen köper du ett färdigt fotsalt eller så gör du ett eget med antingen salt, eteriska oljor som pepparmynta eller ett med bikarbonat. Smörj in fötterna efteråt och på med ett par mjuka sockor för bästa effekt. 

7. Skafferitömning

Honung är både antibakteriell och verkar lugnande. Lägg till lite honung i fotbadet nästa gång så ser du snabbt skillnad. Ett annat tips är att testa vitvinsvinäger eller äppelvinäger. Det kommer att göra under för dina fötter!

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0