Stoppa lukten i skorna med dessa 3 enkla knep

Illaluktande skor kan vara riktigt otrevligt. Tack och lov finns det flera effektiva sätt att bli av med lukten, och för det behöver du inte köpa dyra kemikalier. Vi har samlat de 3 bästa metoderna för att hålla skorna fräscha på insidan.

Undrar du varför skorna börjar lukta illa?

Det som orsakar dålig lukt i dina skor är en kombination av svett och bakterier. 

Dina fötter har runt 250 000 svettkörtlar. Under dagen svettas du alltid en aning, även om fötterna. Är skorna tätslutande stannar svetten kvar i skorna till dess att du tagit av dig dem. 

Vi har alla en viss mängd bakterier på oss. De hjälper till att hålla skadliga bakterier och andra inkräktare på avstånd. När svett och bakterier kommer i kontakt med varandra börjar bakterierna bryta ner svetten. Effekten blir att det bildas illaluktande syra i skorna.

Dessa 3 enkla och naturliga sätt hjälper dig att göra dig kvitt den störande lukten.

1. Strö bikarbonat i skorna

Strö ett par teskedar bikarbonat eller bakpulver i vardera sko och lämna över natten. På morgonen kan du skaka bort eller dammsuga upp pulvret som sugit bort både fukten och lukten.

2. Stoppa skorna i frysen

Det här knepet är både enkelt – och helt gratis! Stoppa dina skor i en plastpåse och låt dem stå i frysen över natten. Bakterierna fryser ihjäl och den dåliga lukten försvinner. Om natten inte räckte, lämna då skorna i frysen lite längre för maximal effekt av behandlingen. Känns skorna lite fuktiga kan du stoppa i tidningspapper som suger upp fukten.

Om innersulorna är löstagbara, ta ur dem och stoppa dem i frysen separat.

3. Lägg tepåsar i skorna

Lägg ett par torkade begagnade tepåsar i vardera sko och låt stå minst 24 timmar. Tepåsarna suger åt sig dåliga lukter väldigt effektivt.

Tepåstricket går till så här:

Så undviker du att lukt uppstår

Det är så klart bäst om dålig lukt aldrig hinner skapas i dina skor. Det finns flera saker du kan göra för att undvika att skorna blir illaluktande.

 • Använd mer än ett par skor. Om du alltid använder samma skor hinner de kanske aldrig riktigt torka mellan varven. Den fukt (svett) som samlas i skorna blir mer eller mindre permanent. Med tiden ackumuleras mängden illaluktande syror.

  Ta för vana att varva minst två par skor. Välj gärna skor som har god ventilation och som är tillverkade i ett material som kan andas. Ställ skorna på ett torrt ställe när du inte använder dem.
 • Byt sulor. Att byta sulor är ett enkelt sätt att hålla skorna torra och fria från lukt. Det finns olika slags sulor att köpa, till exempel i läder eller tyg. Vissa sulor har aktivt kol som motverkar dålig lukt.

  Poängen med att använda extra sulor är att du kan plocka ut dem ur skorna direkt efter användning. De torkar då ganska snabbt, speciellt om du lägger dem på ett element.
 • Håll fötterna rena. Även om våra fötter mår bra av de naturliga bakterierna som finns på huden är det viktigt att hålla fötterna rena.

  Tvåla in fötterna när du duschar. Då avlägsnar du gamla illaluktande syror som bitit sig fast i huden. Kom ihåg att torka av fötterna noga innan du tar på dig skorna.
 • Byt strumporna ofta. Om du använder skor utan strumpor bildas det lättare svett i skon. Strumporna hjälper till att hålla skorna torra. Dessutom kan du lätt byta strumpor under dagen för att motverka att dålig lukt hinner bildas.

  Vissa strumpor är bättre än andra. Välj kvalitetssockor, gärna av naturmaterial som bomull eller ull. Just ull är ett underskattat material som har utmärkta egenskaper i fuktiga miljöer. Det finns även bambustrumpor som motverkar svett.
Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0