fbpx

Så skyddar du din mobiltelefon mot sommarens faror

Sommar, värme, sol – under den underbara sommaren rör vi oss mer utomhus, och mobilen följer förstås med överallt. Tänk på att din telefon är känslig mot hög värme och fukt, och sanden på stranden kan också vålla den skada. Här ger vi dig tips på hur du skyddar din mobiltelefon på sommaren. 

Undvik överhettning

Att låta din telefon bli för varm är något som du borde akta dig för. Elektroniken som finns inuti telefonen är känslig när det kommer till hetta. Även i den svenska moderata sommarvärmen kan telefonen ta skada.

Ett exempel på misstag som många gör är att lägga telefonen på instrumentpanelen i bilen. Som du kanske vet så kan värmen i en bil stiga drastiskt, även en ganska mild sommardag. Det direkta solljuset som kommer genom rutan hjälper till i att höja temperaturen på din telefon. Samma sak gäller om du lägger telefonen på fönsterblecket i ett fönster där solen står på. Eller låter telefonen ligga framme i den starka solen på stranden.

Enligt telefoniföretaget Solunobc räcker det med att telefonens batteri utsätts för 30 grader celcius fö att det börjar påverkas negativt. 

Lämna telefonen aldrig framme i direkt solljus, utan placera den hellre på ett skuggigt ställe där temperaturen inte blir lika hög. 

Ett smart knep är också att stänga ner appar som du inte använder så att telefonen inte behöver jobba lika hårt. Ihärdig användning kan naturligtvis också värma upp din telefon, så använd telefonen sparsamt i värmen och låt den vila och svalna av några minuter emellanåt. 

Genom att ta av extraskalet på din mobil kyls den ner snabbare.

Om mobilen fått vatten i sig

Att få vatten i luren kan vara ett ödesdigert misstag som i värsta fall kan leda till att din mobiltelefon helt slutar att fungera. På stranden gäller det att hålla telefonen på avstånd från både våta händer och vattenbryn, men om olyckan är framme och din telefon får sig ett bad finns det några saker du kan göra för att försöka rädda den.

 • Först och främst bör du se till att telefonen kommer ur vattnet så snabbt som möjligt. 
 • Därefter stäng av den och torka av den utvändigt med en torr trasa.
 • Skaka mobilen försiktigt och vänd den upp och ner för att få bort vatten ur portar och uttag – koppla absolut inte in elkabel!
 • Låt telefonen stå och torka i 48 timmar innan du startar den igen.

Däremot ska du låta bli att försöka torka telefonen med en hårfön eller liknande då detta kan göra mer skada än nytta.

Du kan också använda ris för att torka ut telefonen på insidan. Tekniken är enkel; du lägger helt enkelt okokt ris i en skål och låter mobiltelefonen ligga i den i 48 timmar. Riset är jättebra för att absorbera fukt. 

När två dygn har gått kan du testa att sätta igång din mobiltelefon igen och med lite tur har du klarat dig undan en vattenskada. Annars behöver du uppsöka en reparationsverkstad.

Det finns även mobilskal som är designade för att skydda telefonen mot väta, men var försiktig ändå. De är inte alltid täta nog för att klara av för mycket vatten.

Undvik att få sand i telefonen

Att små sandkorn följer med hem efter en dag på stranden är närmast oundvikligt, men är det ett ställe där du verkligen inte vill ha sand så är det i telefonen. Din mobiltelefon lever farligt på stranden, men det finns en sak du kan göra för att minska risken för onödiga och dyra skador.

Lösningen är busenkel. Stoppa din mobiltelefon i en plastpåse med zip-förslutning så slipper du oroa dig för att det ska komma sand in i det känsliga innandömet. Du kan fortsätta att surfa och skriva även när telefonen är täckt av plasten.

Det finns allehanda fodral som säljs för samma ändamål, men en zip-påse funkar precis lika bra och kostar betydligt mindre.

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0