Plocka dessa 9 blommor från trädgården – de är ätbara!

Blommor är härliga att titta på och vissa sprider en underbar doft, men många är också fantastiska att ha på tallriken. Dessa vanliga trädgårdsblommor kan du äta och dekorera mat och bakverk med.

1. Gräslöksblomman – med mild smak av lök

Enligt experternas råd ska man plocka bort knopparna från gräslöken innan de slår ut för att en blommande gräslök blir tjock och träig. Några kan du ändå låta blomma för att använda i matlagningen.

Med sina lila små bollar blir gräslökens blommor en härlig färgklick på middagsbordet. Klipp av blommorna och lägg dem i salladen, eller varför inte på smörgåsen. 

Blommorna smakar som gräslöken men lite mildare och sötare. Gräslökens blommor är som allra godast när de precis har slagit ut, men de går att äta även senare.

2. Lavendeln med den karakteristiska doften

Lavendeln är en riktig favorit eftersom den är dekorativ och har en tydlig, lite parfymig smak. Lavendelblommorna passar bra till söta saker. Använd dem med fördel i kaksmeten eller till att smaksätta socker med. 

Du kan också använda en kvist som drinkpinne i sommardrinken. Frys in kvistar så skapar du blommiga ispinnar till lemonaden.

3. Ringblommans kronblad gör salladen vacker

Ringblomman är en lättodlad blomma som blommar hela sommaren. Blommorna går i orangea och gula färger och smaken är milt bitter.

Du kan äta hela växten men populärast är att dra av kronbladen från blommans bittra center och använda dem som färgstark dekoration i till exempel sallader eller i ett kryddsmör. 

4. Gurkört blir till stiliga isbitar

Gurkörten är en liten, blå, stjärnformad blomma som med sin svaga smak av gurka gör sig bra till mat som till exempel sallader och potatissallader. Blommorna vissnar ganska fort, så plocka dem inte alltför långt innan servering. 

Ett tips är att lägga i gurkörtsblommorna i vattnet när du gör isbitar, så får du vackra blommor i fruktbålen. 

5. Krasse – en glad färgklick

Krasse är en vacker och lättodlad blomma i gula, orangea och röda toner. Den smakar lite som en mild rädisa, både pepprig och söt, och du kan äta såväl blommorna som de vackert formade runda bladen som har hög vitamin C-halt .

Denna blomma är fantastiskt effektfull att använda som dekoration till de flesta maträtter. Eller varför inte göra ett kryddsmör av den till det grillade?

6. Solros – som solen själv

Från solrosorna får vi både olja och frön, men du kan även koka blomknoppen och äta den liknande en kronärtskocka. Dessutom är blombladen ätbara och blir fina att strö över till exempel en sallad.

7. Rosor tar sig bra ut på bakverk

Rosor är ljuvliga som dekorationer och kronbladen går bra att äta så länge de inte är besprutade. 

Rosor smakar som de doftar – blommigt och lite parfymigt. Rossmak passar speciellt bra med rätter som innehåller jordgubbar eller hallon.

Vissa sorter doftar inte alls, men är ändå vackra att dekorera tårtor, bakverk och efterrätter med. Använd dem som de är eller torka dem först. För lite extra sötma kan du även kandera rosenbladen med äggvita och socker. 

8. Zucchiniblomma – fylld, stekt eller friterad

Vi tar med en till blomma från grönsakslandet, för det är få som känner till att den också är en riktig delikatess att äta. Zucchinins blommor är fina att dekorera med, men du kan också steka eller fritera dem. 

Plocka dem gärna på morgonen när de är som mest öppna. Ta bort pistillen och fyll dem med ost, kryddor eller vad du än önskar. 

9. Blåklint – klarblåa färgklickar till sallad och tårtgarnering

Blåklint växer vild i vägkanter och på åkrar, men du kan förstås odla den i trädgården. De blåa blombladen kan du blanda ner i salladen eller använda som dekoration på tårtan. Du kan också torka dem för senare användning.  

OBS! Se till att bara äta blommor som du känner till!

Kontrollera noga att du har rätt sort. Det finns många blommor som är giftiga. Ät inte heller besprutade blommor och växter.

Tags:

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0