Plocka dessa 5 ätbara vilda växter – få mat direkt från naturen

Vill du ha ett inslag av fräscht nytänk i sommarsalladen, soppan eller brödbaket? Lär dig mer om vilka vilda växter som är ätliga! De växer med solenergi, de är obesprutade, nyttiga, säsongsanpassade och närodlade. Ekologisk mat i ordens mest ursprungliga betydelse!

Svinmålla – en bortglömd matväxt

Under bronsåldern var svinmållan en av våra viktigaste grönsaker och mycket tyder på att den odlades i stor skala. Den blev ersatt av spenaten under senare halvan av medeltiden, men den har lika högt näringsvärde som spenat och innehåller till och med dubbelt så mycket C-vitamin.

Svinmållan har mild smak och kan användas i många olika slags maträtter på samma sätt som spenat, till exempel i soppa, paj, gratäng, pesto, sallad, stuvningar, pastasås, piroger, bröd och pannkakor. 

Under sensommaren och hösten kan du plocka svinmållans frön genom att repa av dem från stänglarna. Använd fröna som ett vilt och gratis alternativ till quinoa, som faktiskt är släkt med svinmålla.

Brännässla – en mångsidig nyttoväxt

Brännässlan känner vi alla till sedan barnsben. Den är laddad med nyttigheter – bland annat C-, B- och A-vitamin samt järn och andra viktiga mineraler som magnesium och kalium. Brännässlan är även proteinrik.

Använd nässlorna i soppor, paj, brödbak och gratänger. De små späda toppbladen lämpar sig bäst i matlagning, skippa den grova stjälken. Te kan du koka av även de större bladen.

För att kunna äta brännässlorna måste du förvälla dem. Koka bladen på medelhög värme i 3 till 5 minuter. Skölj dem sedan i kallt vatten, och krama ur så mycket vatten som möjligt.

Ska du torka bladen behöver du bara skölja dem och torka med en handduk. Torkade blad kan du använda till örtte samt mala till mulivitaminpulver som du kan ha på mackan och i müslin.

Förr i tiden användes nässlor till att tillverka bastfibrer, av vilka man kunde väva tyg – så kallad nässelduk. 

Maskros – gräsmattans eviga rival

De flesta vet hur en maskros ser ut och många för en intensiv kamp för att bli av med de solgula blommorna. Du kan dock se maskrosorna som en tillgång i ditt gröna köksskafferi.

Maskrosbladen har en rad olika medicinska effekter, bland annat kan de läka eksem och är urindrivande. Plocka späda maskrosblad och lägg i en sallad. Den lite bittra smaken mildras om du lägger bladen i iskallt vatten cirka en timme. 

Plockar du bladen senare på året kan du, precis som med rötterna, koka eller ånga bort den beska smaken och sedan använda dem i pesto eller hummus. Rötterna kan användas som utfyllnad i till exempel gratäng, biffar, paj och rårakor. 

Av blommorna kan du koka maskrossirap, som har en honungsliknande smak och därför fungerar utmärkt som veganhonung. Du kan göra både saft och te av blommorna och jäsa dem till ett välsmakande maskrosvin. Friterade blommor är både vackra som dekoration och goda som snacks.

Kirskål – en matgrönsak som förvildats

Enligt många är kirskål ogräsets ogräs för att det är så himla svårt att bli av med. Men den är faktiskt inget ogräs, utan en förvildad matgrönsak som förr i tiden odlades bland annat i klosterträdgårdar. Sedan kirskålen förvildats har den spritt sig över nästan hela landet.

Smaken är kryddig och påminner om selleri. Använd kirskål på samma sätt som spenat och mangold i sallad och soppa. 

Minst beska är de tidiga skotten på våren. Skördar du senare plocka de späda, ljusgröna skotten. Plocka, förväll och frys in i mindre portioner. Ta sedan fram i höst och känn sommarens grönska i soppor, paj eller varför inte en spännande kirskålspesto.

Kirskålens vita och fylliga blommor blir fina i sommarbuketten.

Det bör nämnas att kirskål tillhör den flockblommiga familjen där Sveriges tre giftigaste växter finns; sprängört, vildpersilja och odört. Kirskålen utmärker sig dock genom sina trefingrade, parvis uppträdande och tandade småblad.

Löktrav – med smak av vitlök och senap

Löktrav är också en gammal matgrönsak och medicinalväxt, som nästan helt glömts bort. Precis som kirskålen är den vanligt förekommande i hela landet och växer gärna i skuggiga partier. Du känner igen den på den svaga vitlöksdoften. 

Bladen närmast marken är hjärtformade medan de som sitter högre upp påminner om nässelblad. Löktravsbladen har en mild och fräsch smak som liknar en blandning av vitlök och senap. Det är ingen slump att den fått namnet Garlic Mustard på engelska.

Vid tillagning försvinner smaken lätt, använd bladen medan de är färskplockade. Byt ut basilikan i en pesto mot löktrav, mixa till en illgrön dressing med vitlöksdoft, eller gör ett gott aromsmör med finhackade blad. Riv några blad och strö över en sallad eller mixa i vinägrett och dipsås. 

Blommorna används som vacker dekoration i sallad.

Naturens skafferi är gratis och öppet för alla

Några viktiga tips på vägen:

  • Plocka inte sådant du är osäker på. Ät aldrig en växt som du inte med säkerhet lyckats artbestämma. Det finns växter som kan förväxlas och vissa är giftiga. Rådfråga nätet eller en flora.
  • Gröna blad är en aning hårdsmälta, överdriv inte ätandet av dem.
  • Plocka inte växter intill vägkanten, de utsätts både för avgaser, smuts och hundkiss.
  • Många av dessa ätbara arter växer i stora bestånd, vilket gör det lätt att plocka stora mängder som sedan kan förvällas och frysas in. Beakta dock allemansrätten om du vistas på någon annans mark.

Landleys kök berättar här om tre sorters ätbara vilda växter – kirskål, löktrav och nässlor – samt hur du kan använda dem i maten och var du hittar dem. 

Facebook Comments

Tags:

Compare items
  • Total (0)
Compare
0