Sommarens mysigaste byggprojekt – en egen altan

I vårt nordiska klimat vill vi fånga solljuset så mycket det går. Med en altan skapar du en trivsam plats för trevliga dagar och kvällar i solen. Är det i år ni äntligen får till den där länge efterlängtade altanen? Här tar vi upp några saker du ska tänka på.

Hämta inspiration och planera noga

När du planerar en altan, fundera noga igenom var du vill placera den och hur den ska se ut, så att det blir en trivsam plats som fyller just era behov. 

En trevlig stund på altanen på kvällskvisten.

En altan ska vara lätt att lägga och underhålla. Valet av material är beroende på ditt tycke och smak och hur det passar med husfasaden och trädgården. Det finns många sorters trall att välja mellan, och olika material har olika fördelar. 

Skaffa inspiration genom att titta på hur andra har gjort, läs om de olika alternativen på byggvaruhusens hemsidor och fråga personalen i byggvaruhusen. Det finns gott om instruktionsvideor om de olika momenten i altanbygge på nätet.

Vilken är en bra plats för en altan?

Altanens placering i anslutning till huset brukar vara given. Var altanen placeras beror dock på en kombination av flera faktorer. 

Fundera över var det är flest soltimmar, åt vilket håll utsikten är bäst och om platsen är insyns- och vindskyddad. Solfaktorn är viktig – vill du ha övervägande morgonsol, middagssol eller kvällssol? Ett alternativ är två altaner i olika väderstreck. Om man vill fånga alla dygnets soltimmar kan det bästa valet vara att bygga ett fritt separat trädäck i trädgården.

Eftersom altanen är en utvidgning av husets vistelseyta ska man tänka på att kommunikationen inne–ute fungerar bra. För den unga familjen är en barnvänlig altan en självklarhet.

Ett trädäck kan fungera som en naturlig förlängning av huset.

Om husgrunden är hög eller om marken är sluttande bygger man en altan på plintar över mark. På plan mark kan man bygga altanen direkt på marken eller på plattor.

Fundera redan från början på hur en eventuell framtida tillbyggnad ska göras så du inte omöjliggör senare förbättringar av ditt hus. 

Behövs det bygglov?

För att bygga en altan utan tak behövs i de flesta fall inget bygglov. Vissa kommuner har dock en gräns för hur hög en altan får vara utan att vara bygglovspliktigt. Kontrollera därför med din kommun vad som gäller innan du börjar bygga. 

Tänk på att om planer finns att senare bygga väggar och tak är dessa bygglovspliktiga om taket blir större än 15 kvadratmeter och om man kommer närmare tomtgräns än 4,5 meter.

Vad ska vi använda för byggmaterial?

Snygga linjer i trä.

Den här typen av träkonstruktioner utsätts med tiden för stora påfrestningar i form av temperaturvariationer, fukt och belastning. Välj därför material av god kvalitet som är anpassat till det hårda utomhusklimatet.

Välj tryckimpregnerat trä i träskyddsklass NTR/A till:

  • Trä i kontakt med mark.
  • Trä i konstruktioner där personsäkerheten kräver att träet håller för tung belastning över tid.
  • Trä som är svårt att byta ut efter inbyggnad i fuktig miljö, till exempel i marknära bjälkar, på plintar och betongplattor.

Välj tryckimpregnerat trä i träskyddsklass NTR/AB till:

  • Oskyddat trä ovan mark.

Skruv och spikar

Det är viktigt att sammanfogningarna görs starka. Alla fästdon och beslag av metall som spik, skruv, bult och vinkelbeslag ska vara ordentligt rostskyddade – använd hellre rostfritt alternativ än varmförzinkat. På nätet hittar du skruv- och spikguider.

Ytbehandling och underhåll

Ytbehandling med till exempel alkydoljefärg eller transparent träskyddsolja skyddar träets yta och motverkar att småsprickor uppstår. Var särskilt noggrann med ytbehandling av ändträytor, som bör mättas med färg eller penetrerande grundolja. 

En ytbehandling av trädäcket skyddar från fukt och röta så att träet håller längre, men det ser också snyggare ut. Utan ytbehandling kommer regn, luftföroreningar och sol göra att träet grånar, och du riskerar att däcket får stickor och sprickor. Så en underhållande ytbehandling behövs varje år.

Det viktigaste om tryckimpregnerat trä kan du läsa här.

Så här bygger du en enkel altan på plan mark:

Den här korta inspirationsvideon visar altan med tak och stora trappsteg:

En animerad pedagogisk video från Essve om hur du bygger en stabil trallkonstruktion:

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0