5 viktigaste åtgärderna för att hålla dina köksknivar i perfekt skick

En uppsättning riktigt bra knivar förhöjer garanterat upplevelsen av att laga mat, men hur tar man hand om knivarna på bästa sätt? Hur håller man dem sylvassa, vilket är bästa sättet att diska dem, och vad ska man tänka på när de behöver slipas? 

1. Handdiska!

Du sparar väldigt mycket på dina knivar om du handdiskar dem istället för att köra dem i maskin. Diskmedlet i diskmaskinen fräter bort den allra vassaste eggen på knivarna. Diska med varmt vatten och handdiskmedel, torka med en handduk. 

2. Förvara knivarna var för sig

Att lägga knivar lösa i en låda där de skramlar mot varandra och andra bestick är förutom att det är farligt också ett sätt att snabbt göra dem slöa. Satsa på ett knivblock, eller magnetlister där knivarna hänger snyggt och stilla på väggen.

Äger du bara ett par knivar kan det vara enklare att köpa en så kallad “knife guard”. Det är en enkel plasthylsa som du drar på knivbladet som skydd mot skador på kniven och på dig själv.

3. Skär inte på hårda material

Håll dig borta från skärbrädor i glas och marmor! Ju hårdare underlaget är, desto mer slits eggen. En bra regel är att använda så mjukt material som du kan utan att det blir ohygieniskt, och då är det skärbrädor i trä eller plast som gäller.

Plast går att diska i maskin och kräver inte inoljning som träskärbrädor gör. 

En skärbräda i trä håller länge om du tar rätt hand om den.

4. Tänk på hur du skrapar!

Det här är ett väldigt vanligt fel som många av oss gör. När du skurit någonting på skärbrädan och ska samla ihop det skurna – visst gör du det med hjälp av knivens vassa sida? Detta gör kniven snabbt slö. Lär dig att vända på kniven och skrapa ihop bitarna med knivens baksida i stället!

5. Vet du skillnaden mellan underhållsslipning och grundslipning?

Det viktigaste när det gäller knivvård är att slipa knivarna med jämna mellanrum. Underhållsslipningen kan du lära dig att göra själv men en professionell grundslipning behövs också ibland.

Skillnaden mellan underhållning och slipning av knivar enligt en video från Knivbrev:

En slö kniv gör köksarbetet inte bara svårare utan också farligare. Du behöver använda mer tryck för att skära med en slö kniv, vilket kan leda till svåra skador om du slinter.

På marknaden finns olika hemmaslipar för underhållning av dina knivar. Här presenterar vi 3 olika typer.

Keramisk skärpstav är ett bryne som skärper upp kniven istället för att slipa. Ta kniven, lägg tummen på ryggen och dra jämt och rakt med rätt vinkel på båda sidorna.

Rullslip är det enklaste alternativet för att slipa kniven då du inte behöver tänka på vinkeln. Du sänker enkelt ner eggen i skåran och håller kniven rak för att sedan dra bladet fram och tillbaka.

En rullslip.

Slipsten är det mer avancerade sättet att slipa en kniv, perfekt för kniventusiasten. En slipsten passar alla typer av knivar. Du fuktar slipstenen och drar kniven genom sörjan som bildas på ytan. 

Mellan varven bör man dock lämna in knivarna på ett sliperi för grundslipning – det är inte speciellt dyrt. Slipar du inte alls hemma bör du lämna in kniven minst en gång om året. 

Du kan slipa din stålkniv precis så många gånger du vill. Kniven är inte slut förrän den blir så tunn att den går av. Det är samma stål genom hela bladet så kvalitén förändras inte vid slipning.

Hur många olika knivar behöver en hemmakock?

Läs om det här.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0