Så skyddar du dig och ditt hem mot åska

I ett varmare klimat blir åskväder vanligare. Åskan vållar skador för miljontals kronor i svenska hushåll varje år. Förutom att orsaka bränder riskerar åskan även att slå ut din hemelektronik. Har du koll på hur du skyddar dig själv och ditt hem?

Skydda dig själv – stanna helst inomhus när det åskar

Varje år skadas människor och djur av blixtnedslag. När åskan slår till är det tryggast att gå in i en byggnad, helst en med åskledare eller av armerad betong, eller att söka skydd i en bil. 

Om du är utomhus – håll dig nära marken. För att skydda dig mot blixtnedslag är det viktigt att undvika att vara det högsta föremålet på markytan. Ett klassiskt mål för blixten är en golfspelare. Denne löper samma risk som en lantarbetare på ett fält.

Stå inte under träd. I öppen terräng kan du leta upp en sänka att ta skydd i, men undvik diken som samlat regnvatten.

Det faller sig naturligt att söka regnskydd under ett träd, men vid åska kan det vara farligt.

Tälta inte på plats med utsatt läge. Låt bli att bada, vattensporta, fiska eller åka båt vid åskväder. Vatten leder ström, och en person blir lätt den högsta punkten som drar till sig blixten om man är nära öppet vatten. 

Så slipper du få din elektronik skadad om blixten slår ner

Att åskan kan orsaka brand och strömavbrott vet de flesta. De vanligaste skadorna vid blixtnedslag är dock skador på elektronik. 

När blixten slår ner i el- och teleledningar leds farligt höga spänningar in i våra hus. Väl inne slår spänningen över i el- och teleutrustning. Är det tillräckligt mycket energi i överspänningarna kan det leda till brand i elutrustning eller ledningar. Fiberkablar är det ingen fara med för de leder inte el.

Tänk igenom åskskyddet i ditt hem! Bor du i ett hus kan du installera åskledare som leder strömmen från byggnaden till marken. Du kan också minska risken att råka ut för skador genom att be din elinstallatör att installera ett överspänningsskydd. Det ser till att det inte kommer in mer ström i ledningarna än det ska. Det installeras med fördel samtidigt som jordfelsbrytare om det inte redan finns.

Att ha fungerande brandvarnare och brandsläckare är viktigt i alla lägen.

Förbered dig om åskväder är på väg

Håll koll på väderleksrapporterna för din ort för att kunna förbereda dig om åska är på väg. En varning vid stor åskrisk kan fås genom SMHIs varningstjänst.

Även om blixten inte slår ner i byggnaden kan elektronik skadas. Om du saknar överspänningsskydd i din bostad är det ändå mycket du kan göra för att undvika skador på dina elprylar. 

  • Dra ur sladdarna till elektronisk utrustning.
  • Använd inte datorn med strömsladden i under åskväder.
  • Tala inte i den fasta telefonen. Mobiltelefoner är ok att ringa så länge de inte laddas.
  • Koppla ur robotgräsklipparen ur laddningsstationen. 

Hur nära är åskan?

Vi har lärt oss att man kan ta reda på hur nära åskan är genom att räkna antalet sekunder mellan blixt och dunder och dividera det med 3 – resultatet är det ungefärliga avståndet i kilometer till blixten. Ett åskoväder anses vara farligt nära om dundret hörs mindre än 3 sekunder efter blixten.

Detta ger dock bara information om avståndet till den senaste urladdningen och då en åskfront kan vara hundratals kilometer lång ger detta ingen kunskap om avståndet till åskan, eller var nästa urladdning kommer att inträffa.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0