fbpx

8 vanliga inredningsmissar – och hur du snabbt fixar till dem

Det är lätt hänt att det inte blir som man tänkt när man inreder. En del inredningsmissar tar  tid att fixa till, som en för mörk färg på väggen eller för korta gardiner. Men det finns mindre ändringar som du kan lösa på en kvart och som lyfter intrycket flera snäpp.

1. Möblerna är ställda mot väggen

En vanlig miss är att ställa alla möbler i ett rum längs med väggarna, särskilt om man bor litet och vill utnyttja ytan väl. Men möblerna som står tätt mot väggen kan faktiskt ha motsatt effekt och få rummet att kännas mindre.

Dra ut möblerna från väggen. Ett exempel är soffan i vardagsrummet, men det kan även vara ett bord eller en golvlampa. Det räcker med ett par centimeter mellan möbeln och väggen för att skapa ett luftigare intryck.

2. Tavlorna är hängda för högt eller för lågt

Att hänga tavlor rätt är en konstform i sig, så det är inte så konstigt om det blir fel ibland. Men en tavla som hänger konstigt ger inte den fina effekt den ska och drar ner intrycket av rummet. Det går snabbt att lösa och känslan i rummet ändras direkt.

En tavla ska hänga på ögonhöjd och vara bekväm att se på – du ska inte behöva titta upp, som i vardagsrummet i bilden här ovanför, eller ner på den när du står upp. Fäst en ny spik eller krok på den rätta höjden.

Vill tavlan inte hänga rakt? Prova att stabilisera den med två fästen på baksidan istället för ett.

3. Mattan är felplacerad

Mattan har en stor inverkan på känslan i rummet. En matta som ligger åt fel håll eller där placeringen av möbler i relation till mattan inte är genomtänkt kan få rummet att kännas oharmoniskt.

En rätt placerad matta kan däremot lyfta hela rummet. Hur du väljer att ställa den och möblerna beror på mattans och rummets storlek.

Vissa föredrar att ha alla möbler på mattan, vilket är optimalt i stora vardagsrum, medan andra väljer att ha mattan och soffbordet i mitten, medan sittmöblerna antingen är utanför mattan eller har sina främre ben placerade på den. Pröva dig fram!

4. Du matchar för mycket i samma rum

Genom att matcha färger och mönster kan du skapa en fin helhet i inredningen, men det kan bli för mycket. Om allt smälter ihop blir intrycket en enda stor massa.

Färgkoordinera små saker i hemmet och låt helheten bli varierad genom att flytta detaljerna i samma kulör till olika rum istället för att samla alla på samma plats.

5. Ett opersonligt badrum

Badrummet är troligtvis det rum där inredningsinspirationen lättast tryter. När fokus hamnar på praktiska saker och ytorna jämt bli fuktiga kan detaljerna och stilen få stryka på foten. Intrycket kan bli både opersonligt och sterilt.

Lös denna miss på kort tid genom att ställa dit något personligt som är vackert att se på. En växt, några ljus eller en bricka med blandade favoriter ur badrumsskåpet eller smyckeskollektionen gör underverk.

6. För få ljuskällor

Mysbelysning i all ära, men för få ljuskällor bidrar oftast bara till ett mörkt, tråkigt hem. Ha minst tre ljuskällor per rum för att få tillräckligt med ljus och för att kunna variera stämningen. Lamporna bör belysa från olika håll – från taket, golvet och från exempelvis en hylla.

En till lampa i hemmet gör sällan skada. Det kanske är en liten bordslampa som ger den rätta värmen till rummet, en golvlampa som ger mera ljus vid soffan eller en liten klämspot som kompletterar de andra ljuskällorna. 

7. För mycket möbler och inredningsdetaljer

Det finns mycket vackert att välja på när man inreder sitt hem och ibland kan alltför många möbler och andra saker leta sig in i ett och samma rum. Trångt och tråkigt, trots att alla detaljer i sig är fina.

Dela upp inredningsdetaljerna på flera olika rum. Ett tomt hörn i sovrummet kan exempelvis bli en mysig läshörna med hjälp av en fåtölj som tidigare tagit upp plats i vardagsrummet.

Har du inga tomma ytor kvar? Då kan det vara dags att se över om du kan ställa något i källaren eller sälja det.

8. Har du glömt bort att inreda med växter?

Gröna växter, blommor och kvistar i en vacker vas ger hemmet liv, men kan glömmas eller väljas bort på grund av den tid och energi som man tror att det krävs för att ta hand dem.

Även om du inte har gröna fingrar finns det många växter som inte behöver mycket omvårdnad alls och kan passa hemma hos dig. Kvistar och torkade blommor kräver knappt någon skötsel.

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0