Att vara vegan innebär att inte konsumera produkter med animaliskt ursprung – det vill säga, som kommer från djur. Dit hör bland annat kött, mejeriprodukter och ägg. Veganer använder heller inte material som är gjorda av djur, som läder, päls eller dun. Orsakerna för att bli vegan är många.
Varför byta till enbart växtbaserad kost?
Enligt Livsmedelsverkets matvaneundersökning äter vi 50–55 kg kött per person och år i Sverige. Animalieproduktionen står för cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Konsumtionen av kött är därför – oavsett var och hur det har producerats – förknippad med stor klimatpåverkan. De höga växthusgasutsläppen från produktionen av kött beror till största delen på att det går åt mycket mark för att producera foder. För att tackla miljöproblemen måste konsumtionen av animaliska livsmedel minska.
En vegetarian väljer att inte äta kött och fisk. Det finns olika varianter av vegetarianism, vissa äter till exempel fisk och skaldjur men ingen kött. Veganism tar steget längre och väljer bort även alla andra produkter som kommer från djur, som mjölkprodukter, honung, läder, päls eller dun.
Många veganer tycker att det är fel att vi människor tagit oss rätten att bestämma över djurens kroppar och deras liv. Den ökande kunskapen av djurhållningens brister i köttindustrin får många att avstå från köttätandet.
Vegansk kost kan man även välja av hälsoskäl. Det finns gott om forskning inom ämnet.
7 vanliga myter om att vara vegan – och korta svar
Kanske är det just något av detta som hindrar dig från att gå över till en grönare livsstil?
1. Man får inte i sig tillräckligt med protein som vegan.
Inom växtriket finns flera livsmedel som innehåller höga halter av protein, till exempel sojabönor (16,6 g / 100 g), röda linser (23,9 g), chiafrön (16,5 g), quinoa (24 g) jordnötter (25,8 g) och kindneybönor (24,5 g).
Läkare inom näringslära är överens om att det är i princip omöjligt att få proteinbrist utan att samtidigt ha kaloribrist. Så länge du äter en varierad växtbaserad kost och får i dig tillräckligt med kalorier har du inga problem att få 10–20 procent av ditt dagliga kaloriintag att bestå av protein, vilket är den rekommenderade dagliga dosen.
2. Man kan inte bygga stora muskler som vegan.
Många tror att man inte kan bibehålla eller bygga stora, starka muskler på en vegansk kost, eller att man inte kan prestera lika bra inom sport och idrott.
Detta stämmer inte. I många fall kan en växtbaserad kost till och med vara en fördel inom idrott, då vegetabilier, till skillnad från animaliska livsmedel, är antiinflammatoriska och därför påskyndar återhämtningen i musklerna efter ett träningspass.
3. Det är dyrt och svårt att vara vegan.
Du kan få i dig alla näringsämnen du behöver på en väldigt tajt budget, om du så önskar. En växtbaserad kost kan till exempel ha sin bas bestående av ris, bönor, linser, havregryn och potatis, som alla är billiga livsmedel som du kan hitta i alla matbutiker. Köper du även storpack av ris och kokar dina bönor och kikärtor själv sjunker priset ytterligare.
4. Det är svårt att få i sig näringsämnen som järn, kalcium och B12.
Järnrika vegetabiliska livsmedel är till exempel nötter och frön, gröna bladgrönsaker, bönor, linser, vetegroddar, nässlor, kikärtor och vattenmelon. Höga halter av kalcium hittar du i gröna bladgrönsaker (som till exempel grönkål och spenat), broccoli, nypon, nässlor, kikärtor, bönor, sesamfrön samt flera typer av frön och nötter.
Många har missuppfattningen om att B12-brist är något som enbart drabbar de som äter vegetariskt, vilket inte stämmer. Eftersom våra jordar är så utmärglade efter all odling och vi inte längre dricker orenat vatten från bäckar och källor får vi idag inte i oss B12 naturligt som vi fick under människans tidiga evolution. Djur som föds upp till slakt får inte heller i sig tillräckligt med B12 från sitt foder, utan ges tillskott. Du kan alltså välja att själv ta en tablett av ett vitamin B12-tillskott, eller äta ett djur som blivit matat med tillskott.
5. Man blir inte lika mätt på vegansk mat och det blir dåligt med variation.
Denna tanke beror ofta på att man inte förstår vad det faktisk innebär att äta en vegansk kost. För många är en komplett måltid en köttbit med potatis och sås, kanske lite sallad vid sidan av. Denna syn av veganism innebär att man utgår från samma maträtt man alltid ätit, men plockar bort det med animaliska ingredienser. Kvar blir alltså potatisen och några salladsblad, eller en macka utan pålägg. Och vem skulle bli nöjd av det?
Så fungerar självklart inte vegansk kost. I stället för att enbart plocka bort det man inte längre ”får äta” ersätter man dessa bitar med något annat, eller bygger upp helt nya maträtter.
Byter du från den typiskt svenska standardkosten till att bli vegan behöver du börja tänka i nya banor, hitta nya ingredienser och bredda ditt perspektiv. Detta för ofta med sig att du äter en större variation av livsmedel och rätter än vad du gjorde innan. Variation är verkligen inget problem om det är det man är rädd för att missa!
6. Det är naturligt att äta kött. Det har vi alltid gjort!
Under hela människans tid här på jorden har vi ätit kött, men animaliska produkter har aldrig tidigare varit en så stor del av vår kost som från 1900-talets mitt och framåt.
Under vår utveckling har kött varit en extremt liten del av vår kost, och nyare studier visar att vi genom vår evolution till 99 procent har levt på en kost som domineras av växter. Även under den paleolitiska eran, som anses vara det stadium där den mänskliga utvecklingen tog fart, hade vi ett väldigt högt fiberintag och vår utveckling skedde på grund av ett högre intag av kalorier, inte på grund av att vi åt kött.
Det är en vanlig missuppfattning att vi människor är omnivorer, det vill säga allätare. Bara för att vi beter oss som allätare innebär inte att vi fysiologiskt tillhör den kategorin, eller att det vi äter faktiskt är bra för våra kroppar. Människokroppens fysiologiska uppbyggd visar att vi hör till herbivorer, alltså växtätare.
Mer om fördelarna med att äta vegetariskt kan du läsa här
7. Jag är bara en person, det gör ingen skillnad om jag blir vegan.
Man kan ibland känna sig maktlös och som att man ensam inte kan skapa riktig förändring.
Du kan aldrig styra någon annan, men du kan bestämma hur du själv vill leva ditt liv, vilken typ av person du vill vara och vilken inverkan du vill ha på denna värld.
Några internationellt kända veganer
Många världskända skådespelare är veganer, bland annat Oscar-vinnaren Joaquin Phoenix (Joker), Benedict Cumberbatch (Sherlock) och Woody Harrelson (The Hunger Games).
Artisterna Madonna, Miley Cyrus, Paul McCartney och Johnny Depp äter bara växtbaserat. Flera idrottare i toppklass, som fotbollsspelaren Lionel Messi (Barcelona) och de tennisspelande systrarna Serena och Venus Williams, förespråkar veganism.
Veganism i Sverige
Några kända svenskar som talar för veganism är bloggaren Therése Lindgren, författaren Mian Lodalen och artisten Danny Saucedo.
Hösten 2019 publicerades skådespelaren och programledaren Sanna Brådings kokbok Veganboken. Bonnier har i dagarna lanserat appen Vegansk husmanskost tillsammans med kokboksförfattaren och matbloggaren Gustav Johansson och app-företaget Filibaba.