Allt du vill veta om Ikea Art Event 2021

Nu är det äntligen dags för Ikeas designprojekt Ikea Art Event 2021! Ikea själv beskriver det som att projektet “handlar om den magi som uppstår när gränsen mellan konst och funktionell design suddas ut.”

Den tillfälliga kollektionen består av fem konstnärers verk som förenar konst och design. De har skapat funktionella ting som samtidigt är kreativa konstverk. Kreatörerna Daniel Arsham (New York), Gelchop (Tokyo), Humans since 1982 (Stockholm), Sabine Marcelis (född på Nya Zeeland, bosatt Rotterdam) och Stefan Marx (Berlin) står bakom verken. Konstnärerna har sammanlagt tagit fram tio verk till kollektionen. 

Syftet med konstprojektet är att demokratisera konsten, skriver Ikea i ett pressmeddelande. 

– Vi väljer att arbeta med olika konstnärer från hela världen för att återspegla en mångfald av konst och design, säger Henrik Most, kreativ chef för IKEA Art Event, i pressmeddelandet. 

Tio vardagsföremål

Kollektionen Ikea Art Event 2021 består av tio föremål som är vanliga i vardagen, men som samtidigt är kreativa i sin utformning. Sabine Marcelis har designat en vägglampa, Daniel Arsham en väggklocka, Gelshop står bakom designen till en bordslampa och ficklampa. Stefan Marx har ritat en vas och en pläd. Humans since 1982 är hjärnorna bakom väggdekorationer. 

– Varje föremål i den här kollektionen har en praktisk funktion, och är samtidigt ett konstföremål. Den traditionella idén om konst som avancerad och design en del av masskulturen helt enkelt inte längre är relevant. De två fungerar fantastiskt väl ihop – det är där magin händer, säger Henrik Most.

Ikea Art Event 2021 kommer att finnas online på ikea.se och i samtliga varuhus förutom i Gävle, Örebro, Linköping, Sundsvall och Haparanda. Säljstart är 7 maj.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0