Design som gör comeback

Inget är så hett som retro, vintage och tillbakablickande inom inredningsvärlden. 

Design från 1900-talets sista decennier dominerar just nu, från 1970-tal till 1990-tal. För att hänga på trenden kan du leta i second hand-butiker, på auktion och i dina egna gömmor efter klassikerna. Vet du inte vad du ska leta efter? Ingen fara! – det här är retro vi längtar efter! 

Ljuva 70-tal

I inredningsvärlden är 70-talet superhett! Det är dags att leta fram sammet och manchester och kanske Verner Pantons ljuva lampa Flowerpot (som egentligen designades 1969). Lampan som kommer i nya färger känns helrätt, men vi drömmer mest om originalet. 

Under det kommande året kommer vi att se varma, jordiga toner som koboltblått, mörkt orange och senapsgult. Mönstren kommer från naturen, ofta bohemiska växter. Jute, makramé och rotting fortsätter att trenda. 

Otippat nog är vi många som är sugna på furu, men inte vilken furu som helst utan gärna danska vintagemöbler. 

Lekfulla 80-talets former

De bulliga, mjuka formerna från 1980-talet syns mer och mer i inredningsvärlden. De runda formerna trendar inom både möbler och dekorationer, såsom ljus och vaser, fåtöljer och soffor. Helst ska de bulliga sofforna gå i en pastellrosa nyans för extra lyxig känsla. Ljusen och vaserna är riktiga statement-accessoarer i pastelligt rosa, mint och syrenlila. 

Trenden är bekväm, lekfull, strömlinjeformad och känns överraskande modern. Silhuetten är vågad och är inspirerad av geometriska mönster. 

Detaljer från knasiga 90-talet 

Grunge, popkonst och rave hör nittiotalet till. Nu börjar det synas allt mer i konst och prints, det är det mindre tillrättalagda och handlar snarare om uttrycket än estetiken. 

Även modiga väggfärger som blått, rött och mörkare brunt har börjat komma tillbaka – färger vi ofta kopplar ihop med 1990-talet. Andra influenser från 1990-talet är Japan, ljust trä, beige och vitt som börjar komma tillbaka mer och mer. 

På dekorationer syns fransar på allt från kuddar, mattor och lampskärmar, något som var inne på 90-talet. Kanske är vi många som hoppas att det dröjer innan dörrkarmarna får markamédraperier som faktiskt var den största trenden? En gullig lampskärm med fransar kanske räcker! 

Fuskpäls syns också allt mer, framför allt på fåtöljer och soffor. Snyggast är att blanda de fluffiga möblerna med grafiska posters och en sober färgskala. 

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Compare items
  • Total (0)
Compare
0