Så förbättrar du förvaringen i verkstad och garage

Det är lätt att alla prylar hopar sig i verkstad och garage. Nu under vinterhalvåret trängs cyklar med gräsklippare och trädgårdsredskap. Istället ska snöskyfflar och sopborstar plockas fram. Det är lättare att få en överblick och hitta det man letar efter, om man har rensat upp och alltid förvarar sakerna på en specifik plats.

Rensa och flytta bort

Det första man bör göra när man vill få ordning på alla saker i verkstaden eller garaget är att se till att endast de prylar som ska förvaras i garaget, också finns där. Resten ska förvaras på annan plats. När du städar garaget, så är det därför idé att samtidigt se över andra förvaringsutrymmen i hemmet. Kanske är det dessutom så att vissa saker inte behövs alls och därför ska rensas ut. Sälj det som är överflödigt och kasta det som inte går att sälja. Gör en förteckning över det som ska förvaras i verkstaden och planera var det ska placeras för att det ska bli så effektivt och lätthanterligt som möjligt.

Sortera utifrån funktion och säsong

Du kan välja att sortera utifrån funktion eller säsong. Sorterar du ifrån säsong behöver du placera om sakerna varje halvår. Då ska vintersakerna stå längst bak under sommaren och tvärtom när vintern kommer. Har du tillräckligt stort utrymme kan du ha en sommar- och en vinterhalva i verkstaden hela tiden. Då hittar du lätt skottkärran och skidorna när du väl behöver dem.

Om du har ett begränsat utrymme behöver du funderar över vad som verkligen behöver förvaras där. Kan sommardäcken eller vinterdäcken förvaras någon annanstans när de inte används? Kan det vara värt att ha de på ett däckhotell, eller har du någon i din närhet som har plats över?  

Uppmärkta lådor

Det finns också en hel del saker som inte är bundna till någon säsong. Alla verktyg kan behövas året om till exempel. Se till att de är lättåtkomliga och överblickbara. Mindre saker som skruvar och muttrar bör placeras i små lådor, gärna genomskinliga så att man inte behöver öppna varje låda för att hitta det man söker. Om du inte har genomskinliga lådor, så bör du se till att de är ordentligt uppmärkta.

Verktyg kan läggas i en verktygslåda, eller hängas upp på väggen. På väggen får man en bra överblick, men de kan vara lite svårare att nå till, särskilt som man har en arbetsbänk framför verktygen.

Bra belysning

En förutsättning för att hitta och trivas i verkstaden är att du ser ordentligt. Satsa på en stark belysning i taket och en mindre lampa vid arbetsbänken där du kan behöva ett mer koncentrerat ljus. Städa efter dig när du har arbetat klart i garaget, då blir det trevligare att komma tillbaka nästa gång du behöver fixa något där. Om du är i verkstaden ofta bör du fundera på hur du kan göra det mysigt. Varför inte lägga ut en matta på golvet, ställa ut en pall att sitta på och ett litet bord för kaffemuggen. Och glöm inte radion, det är trevligt att lyssna på musik när man arbetar. 

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0