Så här fixar du pumpan

Kvällarna blir mörkare och mörkare och höstrusket smyger sig på. Något att se fram emot den här årstiden är Halloween. Gör en dekorationspumpa och sätt ett ljus i den så får du en mysig ljuskälla.  Det kräver lite tid och kan vara lite trixigt första gången man skär ut sin pumpa, men det är inte svårt. På pumpaköttet kan du dessutom laga en härlig soppa.  

Vilken pumpa ska jag välja?

Välj en pumpa som du tycker är fin. Den klassiska, orangea Halloweenpumpan är en “Tom Fox”. Tom Fox kan bli upp till 8 kg tunga och passar även utmärkt till desserter och soppor. Vill du göra ett spöke så kan du välja en vit “Butternutpumpa”, även den är god i matlagning.

Så här gör du en pumpalykta

1. Första steget är att skära ett lock på pumpan. Använd en vass kniv, men den behöver inte vara så bred. Det är enklare om du har en liten, behändig, men rejält vass kniv. Vinkla kniven utåt så att locket blir som störst på ytan och mindre ju längre in i pumpan du kommer. Då hindrar du att locket ramlar in i pumpan. Locket ska vara minst 15 cm i diameter så att det är enkelt att gräva ur pumpan och stoppa ner ett ljus i den.

2. Nästa steg är att tömma pumpan på innehåll. Gröp ur fruktköttet och kärnorna med en stor sked eller salladsbestick. Kärnorna är goda att rosta, och fruktköttet kan du göra soppa eller paj på. Spara ett skal runt hela pumpan på 3-5 cm.

3. Därefter är det dags att plocka fram den konstnärliga ådran och rita ansiktet. Använd en sprit- eller tuschpenna. Här kan gärna barnen vara med och hjälpa till att skapa. Den riktigt konstnärliga kan förutom att rita ögon, näsa och mun – även rita mönster som bara gröps ut, utan att göra hål i pumpan. Genom att skrapa bort på ytan släpper man fram ljuset genom pumpaväggen. Det blir superläckert!

4. Det sista steget ska en vuxen göra för nu ska den vassa kniven fram igen. Skär ut ögon, näsa och mun. Enklast blir det om du först gör en skåra där du har ritat strecken och sedan trycker hård med kniven så att ögat eller näsan ramlar in i pumpan. Sätt ett ljus i pumpan och din pumpalyfta är klar! Om du har din pumpa inomhus ska du inte sätta på locket på den, eller använda ett LED-ljus som går på batterier. Kom ihåg att en pumpa som står inomhus endast håller i ett par dagar.

Facebook Comments

Compare items
  • Total (0)
Compare
0