Så skapar du balans i bokhyllan

Ett hem utan böcker är som ett hus utan själ. Det ordspråket myntade den romerska filosofen Marcus Tullius Cicero. Däremot kan det vara svårt att få ordning i bokhyllan. Gör så här för att få mer balans och styla bokhyllan snyggt. 

Rensa först…

Börja med att rensa bort böcker du inte tycker om och böcker du vet att du aldrig kommer att läsa. Nyckeln till en harmonisk bokhylla är lagom med böcker. Vill du dessutom styla den behöver du rensa ännu mer – detaljerna måste ju få plats i hyllan. 

… ordna sen

Vissa tycker att det är en styggelse medan andra älskar det – Färgkoordinerade bokhyllor. Det vill säga att man sorterar bokryggarna utifrån färg och låter böckerna gå ton i ton längs hela bokhyllan. 

En annan favorit är att vända ryggarna in mot väggen, men då är det så klart svårt att hitta rätt bok. Det är snarare ett knep som fungerar bra vid homestyling inför en bostadsförsäljning. 

Fyll inte på för mycket

Undvik att trycka in alldeles för många detaljer i bokhyllan. Less is more när det kommer till balans. Välj istället ut några favoritdetaljer och låt dem få ta plats och bli rummets blickfång. 

Det är även viktigt att inte lägga för många saker på samma rad, utan försök att placera föremålen i bokhyllans olika “fack” – då kommer inredningen kännas mer dynamisk och framför allt spännande. 

Testa även att lägga vissa böcker för att skapa lite mer rörelse i bokhyllan. Du kan även lukta några böcker för att inredningen inte ska vara så statisk. 

Blanda prylarna!

En riktigt snygg styling handlar om att använda sig av olika material, strukturer och föremål. Blanda böcker, keramik, glas, trä och växter för att få en riktigt levande inredning. Välj gärna mer personliga detaljer för att skapa en bokhylla som är unik just för dig.

När du skapar stilleben så gäller det att gruppera föremålen. Detaljerna ska vara udda i antal (3, 5, 7 o.s.v.) och gärna ha olika höjd. Testa även att göra stilleben i samma färgskala och toner som inredningen i resten av rummet såsom möblerna, textilierna och väggfärgen. 

Tänd upp!

Sätt in belysning i bokhyllan för att det ska bli ännu mysigare i rummet. En ljusslinga eller en liten bordslampa? Det väljer du själv. Med ljuset blir den hårda bokhyllan mycket mjukare. En annan fördel är att du kan rikta ljuset och visa upp någon extra älskad detalj. 

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0