Vanliga orsaker att du upplever trötthet under vinterhalvåret –  och förslag på vad du kan göra åt det!

 
Det finns flera anledningar till att människor kan känna sig tröttare under vintermånaderna. Om du känner dig trött under vintermånaderna är det viktigt att försöka få tillräckligt med sömn, äta en hälsosam kost och hålla dig aktiv. Att spendera tid utomhus hjälper också till att öka dina energinivåer genom att du får lite solljus
 
Här är några av de vanligaste orsakerna till att vi upplever ökad trötthet:

Brist på solljus
Under vintermånaderna får vi mindre solljus vilket ofta orsakar sänkta serotoninnivåer. Serotonin är en signalsubstans som reglerar ditt humör och dina energinivåer. Brist på denna substans kan leda till känslor av trötthet och depression

Lägre temperaturer
Låga temperaturer gör det svårare för kroppen att hålla sig varm, vilket kan få kroppen att arbeta hårdare och leda till trötthetskänslor.
 
Hormonella förändringar
Under vintermånaderna ökar kroppens produktion av melatonin, ett hormon som reglerar sömnen. Ju mer melatonin desto mer känner du att du behöver sova.
 
Jul och semesterstress
Perioden runt jul kan vara en hektisk och stressig tid, vilket kan ta hårt på en persons energinivåer.
 
Minskad fysisk aktivitet
De kortare dagarna och kallare temperaturer kan göra det svårare att komma ut och vara aktiv, vilket ofta leder till trötthetskänslor.
 
Brist på vitamin D
Vitamin D är viktigt för den allmänna hälsan inklusive dina energinivåer. Då du får mindre solljus på vintern, som kroppen omvandlar till vitamin D, kan de leda till ökad trötthet.
 
Ökat intag av snacks
Det kallare vädret, mörkret och kortare dagarna får ofta människor att längta efter ”comfort-food”, vilket ofta leder till viktökning och trötthetskänslor.
 
Det finns alltså en rad olika potentiella orsaker till att du kan uppleva mer trötthet och energibrist under de mörka månaderna. Som tur är så finns det också ett antal saker du kan göra för att förhindra motverka detta. Här kommer dem:
 
Få tillräckligt med sömn
Sikta på 7-9 timmars sömn per natt. Skapa ett konsekvent sömnschema och håll dig till det så mycket som möjligt.
 
Fånga dagsljuset
Försök att spendera lite tid utomhus under dagen, även om det bara är en kort promenad. Solljus och frisk luft förbättra ditt humör och höjer dina energinivåer.
 
Håll dig aktiv
Regelbunden fysisk aktivitet hjälper till att öka energinivåerna och förbättra den allmänna hälsan. Försök att hitta en inomhusaktivitet som yoga, simning eller gym för att behålla din fysiska aktivitet under vintermånaderna.
 
Hälsosam kost
Att äta en kost som är rik på frukt, grönsaker och magert protein kan hjälpa till att förbättra dina energinivåer.
 
Ta vitamin D-tillskott
Vitamin D är viktigt för den allmänna hälsan och dina energinivåer. Avhjälp underskottet genom att ta vitamin D-tillskott.
 

Använd ljusterapi

Ljusterapi kan hjälpa till att öka ditt humör och energinivåer genom att efterlikna naturligt solljus. Det finns olika varianter att köpa för ganska billiga pengar. Slå på lampan på morgonen för att efterlikna morgonljuset och märk att du faktiskt blir piggare och har lättare att vakna.

Planera runt juletider

Försök att prioritera egentid och avkoppling under denna period. Gör dina julklappsinköp i god tid, sätt realistiska förväntningar och överboka dig inte på massor av aktiviteter.

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0