Det är lätt hänt att återvinningen står i kassar i köket eller hallen och ser allmänt tråkig och ofräsch ut. Här har vi några tips på hur du kan organisera din återvinning så att det blir trevligare att återvinna och du får en överblick över hur mycket återvinning du har och när det är dags att promenera iväg till återvinningsstationen.
Olika kärl för olika material
En del har möjlighet att ha olika kärl under diskbänken. En papperspåse med matavfall, en påse för hushållssopor och kanske även kärl för plast och papp. På många ställen blir sopsorteringen billigare om du väljer att sortera matavfall, så det kan vara värt att börja med det om du inte gör det redan i dag.
Om du inte har möjlighet att ha återvinningen under diskbänken, så gäller det att planera var den ska stå. Om du har den i köket så är det enkelt att sopsortera, då har du kärlen nära till hands när du lagar mat. Däremot kan det se lite tråkigt ut med olika kärl eller papperspåsar med diverse skräp i. Har du istället återvinningen på en plats där den inte syns lika mycket, blir det mycket spring för att gå dit och lägga i diverse förpackningar.
Ett tips är att ha små kärl i köket och sen tömma ut i lite större kärl på någon annan plats i hemmet där kärlen inte stör lika mycket. Om du har nära till din återvinningsstation är det enklare att ta med ett kärl varje gång du har vägarna förbi. På så sätt kanske du slipper att ha stora kärl ståendes.
För att inte få ett så rörigt intryck är tipset att skaffa trevliga kärl – antingen i olika färger, eller alla i samma färg men kanske med små lappar vad kärlet ska innehålla. Tänk igenom hur mycket material du samlar ihop av varje sort. Kanske kärlen ska vara olika stora? Viss återvinning kanske du kan ha i samma kärl (till exempel färgat och ofärgat glas) och dela upp när du väl kommer till återvinningen. Det är trevligt att ha ett lock på kärlen, så att allt material inte ligger synligt och ger ett stökigt intryck.
Tidningar – för tidningar kan det vara trevligt att ha en tidskriftssamlare av något slag (istället för till exempel en papperskasse). Tidningarna hålls på plats och det ser trevligare ut. Om du har en kamin eller öppen spis kan du använda tidningarna att tända brasan med. Win-win – du behöver inte gå med tidningarna till återvinningen och du behöver inte köpa speciella tändkuber.
Kartonger – pappkartonger kan ta hur mycket plats som helst. Ta isär dem redan hemma så slipper du har skrymmande saker att släpa till återvinningsstationen.
Plast – plast går att packa tätt och är lätt. Ha gärna ett kärl som du kan stänga med till exempel en dragkedja så kan du packa mycket mer utan att det “ploppar upp” och svämmar över.
Ofärgat/färgat glas – glas är tungt att gå med, ha gärna ett lite mindre kärl och töm oftare. Fundera på vad du kan återvinna hemma. Är det någon glasburk du vill diska ur och spara till den egen äppelmosen eller picklade rödlöken? En tom vinflaska kan bli en trevlig vas eller vattenkanna.
Metall – är ganska lätt att bära. Se om du kan komprimera metallavfallet genom att lägga metallocken i konservburkarna till exempel, så att allt inte ligger huller om buller.
Batterier – de flesta har inte så stora mängder batterier, och dessutom är de små. Här behövs endast en liten låda. Kanske du kan lägga batterilådan i metallkärlet. Glöm bara inte att lägga batterierna i batteriholken sen!
Tänk på att pant, elsopor och miljöfarligt avfall ska hanteras på särskilt sätt.
Vilka är dina bästa tips på hur man får till en praktisk och snygg återvinning?