Så ska du tänka när du gör ett moodboard till din inredning

När det är dags att göra om hemma kan ett moodboard komma till användning. Med hjälp av ett moodboard samlar du inspiration och idéer för att få det hem du drömmer om. Det är enkelt att komma igång – så här gör du!

Vad är ett moodboard?

Ett moodboard är ett slags collage där du samlar bilder på exempelvis inredning. Du gör moodboardet exempelvis rum för rum, men kan även göras för ett helt hem eller lantställe. Collaget innehåller bilder på färger, former, textilier, inspiration till möbler och accessoarer som du vill ha just i det specifika rummet. 

Varför behövs ett moodboard?

Ett moodboard används som inspiration till rummet, men också som en guide för hur du ska arbeta med inredningen. Det kommer att spara dig mycket tid om du faktiskt vet hur du ska inreda rummet innan du börjar. Genom att arbeta med ett moodboard arbetar du fram en helhet, på så vis kan du sy ihop hela inredningen. 

Ska du och din partner renovera och inreda tillsammans kan ett moodboard vara ett effektivt verktyg för att få samsyn. Ni visar målet med inredningen och rummet, och kan använda samma språk. Risken för missförstånd minskar just tack vare ett moodboard. 

Det finns en annan fördel – du kommer att göra färre felköp. Eftersom du vet vad du letar efter behöver du inte köpa något som inte hör till stilen och känslan du vill nå. Därför kommer du spara en hel del pengar också. 

Hur börjar jag med moodboard?

Börja med något som inspirerar dig! Det kan vara en färg, en form, ett citat, eller kanske en film. Samla bilder med möbler och accessoarer som passar ihop. Tänk på helheten, allt från färgval till möbler ska finnas med. Även texturer och materialval kan finnas med i ditt moodboard. 

Ska jag använda ett program?

Du väljer själv om du vill ha ett fysiskt moodboard på en anslagstavla eller A3-papper, eller om du vill göra det på datorn eller i telefonen. 

Det finns många appar och program som du kan skapa moodboards i. Enklast är att använda sig av det sociala mediet Pinterest, om du inte vet hur du ska börja. Testa dig fram och lek – ett moodboard är organiskt och ska vara till din hjälp!

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0