Ge möbeln en uppgradering – måla om den

Lite färg kan förändra en möbel till något helt nytt och fräscht. Gå på loppis och leta efter nya projekt, eller fundera över om det finns något där hemma som kan bli roligare i en ny nyans. Både roligt och klimatsmart! Vi lär dig grunderna.

Så målar du om möbler

För att måla och måla om möbler behövs förutom färg och redskap lite kunskaper så att resultatet blir snyggt och håller länge. Det finns många olika typer av målarfärger för möbler, ditt val beror på hur du vill att resultatet blir. Läs på målburkarna, rådfråga färghandeln, googla. – Arbetsprocessen är ungefär densamma.

Till förarbetet kommer du att behöva fint slippapper och en slipkloss. Andra bra att ha-grejer är trasor, skyddspapper, en skruvmejsel om du behöver skruva av till exempel beslag, samt färgtråg och skyddshandskar.

Till målningen behöver du en liten skumgummiroller och en pensel, grundfärg, lackfärg och eventuellt skyddande trälack.

1. Slipa med sandpapper

Förarbetet är avgörande för ett lyckat slutresultat. Innan du kan börja måla måste du noggrant sandpappra ytan på stolen. Du behöver slipa bort alla ojämnheter och fylla eventuella djupare hack och repor med spackel.

Det finns massor av tipsare som påstår att man inte behöver sandpappra alls. Ibland står det även på färgburken att slipning inte är nödvändig, men det är ett måste om du vill ha ett bra resultat. 

Sandpappra alla ytor, men var försiktig så att du inte förstör dem. Du ska bara ”rugga upp” ytan lite så färgen har någonting att fästa på. Använd ett mildare sandpapper om ytan är lackad.

2. Ta bort rester

Torka av ytan med en putstrasa eller borsta med en mjuk borste för att få bort alla rester av slipdamm innan du sedan börjar måla. Använd inte pappershanddukar, de kan ludda av.

3. Förbehandla

Grundmåla med en ljus färg eller en färg som har en liknande nyans som lackfärgen som du sen målar på den, så grundfärgen inte lyser igenom på det färdiga resultatet. Använd en liten skumgummiroller och sedan en pensel eller en skumgummiborste för de svåråtkomliga ställena.

När grundfärgen har torkat helt, slipa bort eventuella ”droppar” med sandpapper, och avsluta med att torka av med en putstrasa eller att borsta rent.

4. Måla med lackfärg

Arbeta systematiskt så att du inte missar att måla någon del av möbeln. Passa på att titta på möbeln från olika vinklar för att se att du inte missat något. Det är väldigt enkelt att måla med en skumgummiroller. Den ger en jämn yta och färgen rinner inte. Det går också fortare än med en vanlig roller eller en pensel.

För bästa resultat behöver du stryka färg minst två gånger men helst tre. Låt färgen torka sex till åtta timmar mellan strykningarna. Den vanliga torktiden efter att du målat färdigt är ett dygn.

Mellan gångerna ska du slipa bort eventuella ojämnheter. Viktigt att du torkar av med en ny putsduk, för du måste få bort varje litet ludd och dammkorn innan nästa steg.

Det är viktigt att man är noga med att miljön man målar i är så dammfri som möjligt. När man målar snickerier med lackfärg syns varje dammkorn som fastnat på ytan.

5. Ytbehandla

Det sista steget handlar om att skydda färgen med ytbehandling på möbler som slits mer, som till exempel stolar. Använd en ny skumgummiroller för att applicera ett tunt lager med akrylatbaserad trälack som ger möbeln en färglös, hård och slitstark yta. Stryk på försiktigt med rollern för att jämna ut eventuella bubblor som kan uppstå. Låt det torka i tre dagar. 

En liten målarskola från SVEFF – Sveriges Färg och Lim Företagare:

Beckers färg visar hur du kan matcha två olika hyllor och en vägg:

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0