Vill du alltid ha tillgång till lagom mogna avokador?

Avokado är en fräsch ingrediens i salladen, gott som skivor på frukostmackan och läcker som guacamolesås och smoothie. Tyvärr hittar man inte alltid mogen avokado i grönsaksdisken just när man vill ha den. Du kan dock få avokadon att snabbt mogna hemma.

Avokado – en av de godaste och hälsosammaste frukterna

Tack vare dess essentiella fettsyror, proteiner och antioxidativa substanser är avokado ett av de mest kompletta, energirika livsmedlen som finns.

Ibland kan det dock vara svårt att få tag på mogna exemplar i butiken, vilket kan ställa till det för dig. De flesta avokadorna säljs innan de mognat ordentligt, och det kan ta ganska många dagar för en avokado att mogna naturligt, beroende på hur tidigt den skördades. Det är bra att veta hur du kan få den att mogna lite snabbare.

Nedan delar vi med oss av några sätt att mogna avokado på några minuter, såväl som några andra trick som gör det på några dagar.

Mogna avokado i mikrovågsugnen

Innan du börjar ska du komma ihåg att mikron kan ändra den naturliga smaken något. Avokadon är dock fortfarande perfekt för att göra guacamole, sallader och smoothies av.

  • Använd en gaffel för att pressa sidorna på avokadon flera gånger.
  • Lägg avokadon på en tallrik, med plastkupan på ifall skalet skulle spricka i mikron.
  • Värm den i 30 sekunder, och ytterligare 30 sekunder om den inte är tillräckligt mjuk.
  • Vänta på att den ska svalna lite och skär den sedan som vanligt.

Använd ugnen

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Packa avokadon i aluminiumfolie, och se till att täcka hela frukten.
  • Lägg den på en plåt och ugnsbaka i tio minuter.
  • Vänta tills den svalnat helt och ta sedan bort folien.
Här har man bakat avokadon i ugn med ägg på, också en variant att göra med omogen avokado.

Insluten i en papperspåse

En påse i papper fungerar utmärkt för att snabba upp mognadsprocessen eftersom påsen fångar in etylengaserna. Metoden tar längre tid än de tidigare två, men kommer med fördelen att du behåller smaken och alla fruktens egenskaper.

  • Lägg avokadon i papperspåsen och se till att det inte finns några hål.
  • Lägg i ett äpple eller en tomat för att öka produktionen av etylengaser.
  • Stäng påsen och förvara den i rumstemperatur.
  • Din avokado kommer bli redo att användas inom några dagar.

Det gamla tricket med tidningspapper

Det här är en av de äldsta teknikerna som finns för ändamålet och det är många som fortfarande föredrar att använda den.

  • Slå in den omogna avokadon i tidningspapper och lägg den på en varm plats, till exempel i närheten av spisen eller ett element, eller bara i skafferiet i rumstemperatur.
  • Låt stå i några dagar tills du märkt att den mjuknat.

Avokado som skurits upp kan också mogna

Om du haft oturen att skära upp en avokado som fortfarande inte är mogen är det inte kört än! Du kan använda det här intressanta tricket för att få den mogen ändå.

  • Stänk lite citronsaft på fruktköttet.
  • Pressa ihop de två halvorna, med kärnan kvar, och slå in avokadon i plastfolie eller bivaxduk som om den vore hel. – Hur du tillverkar egna bivaxdukar som är suveräna för förvaring av livsmedel kan du läsa om här.
  • Lägg i kylskåpet tills den nått önskad mognad.

City Gross visar hur enkelt det är att göra en läcker guacamolesås:

Facebook Comments

Compare items
  • Total (0)
Compare
0