Odla din egen avokadoplanta – så lyckas du

Att i hemmet ha en avokadoplanta som växer till ett litet träd – så fint! Den kommer inte att bära frukt men du får en väldigt vacker och annorlunda krukväxt. Allt du behöver är avokadokärnan, tandpetare, ett dricksglas och vatten! Och lite tålamod.

Odla avokado från kärna – 10 enkla steg

1. Ta försiktigt ut, tvätta och torka kärnan. Förbered gärna flera kärnor samtidigt för alla börjar inte växa.

2. Fyll ett glas eller en glasburk med vatten, nästan ända upp till kanten. 

3. Lokalisera den breda änden på kärnan, den ska peka ned i vattnet och därifrån kommer roten växa.

4. Tryck in 2–4 tandpetare runt om avokadokärnan lite ovanför mitten. Tryck inte in dem för djupt, då dör plantan. Tandpetarna är till för att låta kärnans nedre del vila i vattnet medan övre delen håller sig ovanför. Se till att 2,5 centimeter av kärnan är nere i vattnet.

5. Placera glaset på en varm och solig plats men inte i direkt solljus. Fönsterbrädan är ofta idealisk. Fyll på vatten efter behov.

7. Ur kärnan kommer att börja spira rötter och en stam inom tre till åtta veckor. Har det inte hänt någonting inom åtta veckor hade du ingen tur med just den här kärnan.

8. När stammen är 15–18 centimeter hög skär du ned den till hälften. 

9. När rötterna har blivit tjocka och stammen har blad igen, plantera ned den i jord i en kruka som är cirka 25 centimeter i diameter, och lämna hälften av kärnan ovanför jorden.

10. Håll koll på roten när kärnan är i vatten, för roten kan växa sig stor redan innan kärnan skjutit skott. När roten är cirka 10 cm lång bör den planteras i näringsrik jord, för då kräver avokadon redan mer näring än vattnet kan ge.

Så tar du hand om din avokadoplanta

Ha växten på en varm och solig plats. 

Vattna regelbundet, håll plantan fuktig men inte genomdränkt. Som med de flesta växter, se till att jorden är väldränerad.

Knipsa av stammen varje gång din planta vuxit ytterligare 15 centimeter om du vill få en yvigare planta. 

Therese Zätterqvist berättar hur hon lyckats med hemmaodling av avocado:

Läsvärda artiklar

2 Comments
Visa alla Mest hjälpsamma Bästa omdöme Lägsta omdöme Lägg till ett omdöme
 1. Hej, hur förvarar jag bäst min avacado vintertid ? Min planta är idag c:a 2,5 m hög och jag förvarar den i mitt garage med minitemp +8 grader. Plantan får extraljus med hjälp av en ultraviolett lampa, trots det tappar den nästan alla blad .

  • Hej Jan!

   Experterna rekommenderar just ett ljust och svalt förvaringsställe för avokadoplantan på vintern, men helst ska det vara +10–15 grader. Kan det vara så att det blir lite för kallt i ditt garage?

   Det rekommenderas också att man duschar bladen lite då och då, vattnar måttligt och ger ingen näring på vintern.

   Hoppas detta var till nytta, och lycka till med din avokado!

  Lämna en kommentar

  Nordic Home Talk
  Logo
  Compare items
  • Total (0)
  Compare
  0