fbpx

Ta hand om dina äppelträd – så får du dem att frodas

Dina egna äpplen är verkligen en ekofrukt, för de har aldrig blivit besprutade och blir inte transporterade långa sträckor. Med rätt omsorg får du vackra, friska och stadiga äppelträd som ger stora skördar av denna aromatiska frukt.

Lär dig att beskära dina äppelträd

Äppelträden beskärs av två skäl: för skördens skull och för att ha ett friskare träd. 

I ett rätt beskuret äppelträd kommer de pollinerande bina och ljuset fram till äpplena bättre och trädet producerar fler äpplen. Det är lättare att plocka äpplena och trädet orkar bära sin skörd bättre.

Bästa tidpunkten för beskärning är antingen tidig vår eller augusti-september. Fördelen med  att beskära fruktträden på höstkanten är att trädet då växer långsammare och försöker inte genast ersätta de bortskurna grenarna.

De enkla grundprinciperna för beskärningen

Principerna för beskärningen är enklare än man tror, de lär du dig lätt. Som verktyg behöver du en sax eller sekatör samt en grensåg för tjockare grenar. Rengör dessa med rödsprit mellan varje snitt för att undvika att sprida eventuell sjukdomar. En stege kan behövas.

  1. Ta bort alla grenar som växer från stammen långt ner, ca 60 cm av den ska vara utan grenar. Ta också bort eventuella grenar som växer direkt ur marken runt trädet.
  2. Ta bort alla grenar som växer direkt uppåt eller neråt.
  3. Ta bort hela eller delar av grenar som växer så att de gnider mot varandra.
  4. Ta bort grenar som växer i över 90 graders vinkel från stammen.

 I den här videon visas hur du ska klippa och såga.

Olika träd har olika behov

Ett ungt äppelträd växer snabbt och då är beskärningen viktig. Behovet minskar när trädet blir äldre, och beskärningen behövs då först varannan eller var tredje år.

Har ditt äppelträd inte beskurits på länge och du behöver beskära mycket är det bättre att göra detta lite i taget under flera år för att inte stressa trädet för mycket. Ha tålamod och gå inte för hårt åt trädet. Ta inte bort grenar som är större än sex–sju centimeter i bredd, annars blir det svårt för grenarna att läka.

Om du ska plantera ett nytt äppelträd fråga i plantshopen hur just detta träd skall bäst tas hand om och om det är färdigt beskuret.

Lär dig att se när och hur just ditt eget äppelträd behöver beskäras, ni ska förhoppningsvis leva tillsammans i många år.

Så skyddar du ditt äppelträd inför vintern

Näta in ditt äppelträd så att inte harar, sorkar och andra gnagare kan sätta sina tänder i stammen. Vill du undvika att rådjur äter från kronan kan det vara bra med ett större nät. Trampa ned snön runt trädet för att göra det mindre attraktivt för sorkar, som annars kryper under snön.

Lite mer läsning om äpplen och äppelträd

Visst saknar en trädgård något väsentligt ifall den saknar äppelträd! Sverige har fantastiska förhållanden för att odla äpplen. Den kalla vintern ger äppelträden tid att vila och den ljusa sommaren med varma dagar och svala nätter låter frukten mogna sakta till sin perfekta aromfyllda smak.

På våren får odlaren njuta av doftande äppelblom i vitt och rosa, och ett äppelträd kan bli barnens fantastiska klätterträd. 

Det finns 7 500 äppelsorter registrerade i världen och mer än 350 av dem växer i Sverige. Många av dem är kända redan från 1800-talet, som Transparente blanche och Stävstaholm.

Förr fick äppelsorterna ofta namn efter yttre och inre egenskaper som kantäpple, oljeäpple (har fet yta), glasäpple, druväpple och järnäpple.

Svenska äpplen ger underbara smakupplevelser. Vissa äpplen passar bäst att ätas som de är medan andra sorter kan med fördel användas i bakverk, som chips eller must, i mat och sallader o.s.v. Äpple är en mångsidig frukt!

Läsvärda artiklar

2 Comments
Visa alla Mest hjälpsamma Bästa omdöme Lägsta omdöme Lägg till ett omdöme
  1. Tidigare arbetade jag i skogen

  2. Läs & lär beskärning av äppelträd

    Lämna en kommentar

    Nordic Home Talk
    Logo
    Compare items
    • Total (0)
    Compare
    0