Så räddar vi de livsviktiga bina

Visste du att bin finns på världens alla kontinenter förutom Antarktis? Under de senaste årtiondena har bönder och forskare dock märkt en drastisk minskning av bin runt om i världen. Vi människor behöver bina, för om de dör ut försvinner också de flesta av de frukter och grönsaker vi äter.

Varför är bin viktiga?

Utan binas viktiga pollineringsarbete blir det ingen skörd. Ungefär en tredjedel av den mat vi människor äter är pollinerad av bin. Om bin dör ut kommer det leda till stora problem, eftersom de flesta av de frukter och grönsaker vi äter skulle försvinna och vår tillgång till mat då skulle minska drastiskt. Många vilda blommor skulle också dö ut, då honungsbin samlar pollen och nektar från hundratals arter.

Varför försvinner bina?

Binas existens hotas av gifter, matbrist, ett förändrat landskap och klimatförändringar. Detta utgör ett allvarlig hot mot den biologiska mångfalden och kan ge allvarliga konsekvenser för mänskligheten. Många forskare är överens om att läget är allvarligt.

Även här i Sverige finns det arter som det går dåligt för. En tredjedel av våra 270 vilda biarter är uppsatta på den så kallade rödlistan eftersom de antingen minskat anmärkningsvärt mycket i antal eller är så få kvar att de hotas av utrotning i landet.

Gör som kändisarna, bli bivän

Den Oscar-vinnande skådespelaren Morgan Freeman har förvandlat sin ranch på 50 hektar i USA till ett skyddsområde för att rädda bin. Flera svenska artister har också blivit bivänner genom Naturskyddsföreningens Bihotellkampanj.

Mer info om Naturskyddsföreningens kampanj “Rädda bina” hittar du här.

Tre tips på vad du kan göra för bina

 1. Plantera bivänliga blommor. Välj blommor som bin, fjärilar och andra pollinatörer gillar till dina rabatter, krukor och trädgård.
 2. Bygg ett bihotell. Borra hål i redan existerande stubbar eller döda träd i din trädgård eller i en träbit som du kan hänga i ett träd eller en buske i söderläge skyddat från regn. Välj ett ställe där det finns rikligt med blommande växter inom 50 meters radie för bina flyger inte långt. Gör hålen minst 6 cm djupa men inte genomgående, och 3-13 mm i diameter.
 3. Gör en del av din gräsmatta till äng. Från bins synvinkel är en hårdklippt gräsmatta lika illa som asfalt, så lämna en bit av din trädgård med oklippt gräs så får blommorna ta över där. Ängar innehåller en mångfald av blommor med nektar och pollen som är  mat för bin.

Det är kul och lätt att bygga en mer avancerad insektshotell. Det fixar du så här

Vi skulle uppskatta att höra vad du tycker

   Lämna en kommentar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0