7 dåliga städvanor som du bör sluta med

Alla letar vi efter sätt att göra städningen snabbare och smidigare. Att städa är något vi alla måste göra, även när vi kanske minst vill det. Vi har alla dåliga vanor när det kommer till att städa våra hem och dessa dåliga vanor kan kosta dig mer pengar och göra hemmet ännu mera smutsigt. Med den här guiden lär du dig om några dåliga städvanor som du kan tänka på att undvika nästa gång det är dags för städning!

Du använder för mycket av produkten

Att ta för mycket av rengöringsmedlet är ett vanligt misstag. Bara för att du använder mer betyder det inte att det blir renare – utan tvärtom. Om du tvättar kläder och råkar ta lite för mycket är risken att du behöver tvätta kläderna igen (utan tvättmedel) att få bort det överflödiga tvättmedlet. Att just överdosera tvättmedel är ett vanligt förekommande. 

Du ignorerar produktanvisningarna 

Detta gäller exempelvis rengöringsmedel som diskmedel, sköljmedel, tvättmedel, såpa och klorin. Produktanvisningarna finns där av en anledning, och att ignorera dem kommer göra städningen mindre effektiv samtidigt som du slösar på produkten i onödan. Där står exempelvis hur mycket du behöver att använda och vad den ska användas till (och vad du ska undvika att använda den till) Så till nästa gång, ta några minuter och läs igenom så du doserar rätt och inte förstör något i onödan. 

Använder smutsiga städ och tvättredskap 

Det här kanske är en självklarhet, men vi har nog alla varit lata och inte orkat byta trasa mellan varven. Men att torka av en spis med en redan smutsig trasa säger väl sig självt – det är både ineffektivt och du riskerar också korskontaminering genom att sprida bakterier och smuts. Se därför till att rengöra dina redskap, trasor och allt vad det kan vara. Och kom ihåg att byta ut dem då och då. 

Slår på en överfylld diskmaskin och hoppas på det bästa

Diskmaskiner gör våra liv enklare, men för att de ska fungera på rätt sätt är det viktigt att ladda dem ordentligt. Att bara ställa in disken huller om buller kan hindra den från att fungera effektivt. Se till att saker står på rätt plats och överbelasta den aldrig. Då får du bara tillbaka smutsig disk som du sen måste diska igen. Lägg några minuter på att se till att disken står bra så sparar du tid, pengar och på miljön. 

Glömmer att rengöra kökshandtag och andra knoppar

Sannolikheten att du glömmer att rengöra handtag, dörrhantag, köksknoppar och handtagen till kyl och frys är stor. Det värsta av allt är att dessa ytor är fulla med smuts, damm, fett och bakterier. Använd ett skonsamt rengöringsmedel eller bara ljummet vatten och lite tvål och tvätta av emellanåt – se till att torka torrt efteråt för att undvika fuktskador och vattenfläckar. 

Lämnar mikrovågsugnen åt sitt öde

Mikrovågsugnen är också den lätt att glömma, eller hur? Luckan stängs och ingen smuts är i sikte. Tills du öppnar den igen och ser både smuts och känner lukt. Det bästa är att rengöra din mikrovågsugn efter varje användning (en snabb avtorkning räcker). Om den är riktigt smutsig så kan du placera en skål med citronsaft, vatten och vinäger inuti den och slå på medeleffekt i två minuter. Ångorna kommer hjälpa till att luckra upp smutsen och sen är det bara för dig att torka av insidan med en fuktig trasa. Smart va? 

Använder för mycket hushållspapper 

Hushållspapper är utmärkta för att snabbt torka av matstänk och andra fläckar som lätt uppstår i köket, men att alltid sträcka sig efter hushållspapper är både kostsamt och slöseri på resurser. Att ha för vana att använda tvättbara trasor samtidigt som du använder hushållspapper mer sparsamt och strategiskt kan spara dig mycket pengar i längden. 

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0