Så blir du av med gula svettfläckar på vita kläder – 7 metoder

Vita skjortor och t-shirts är både fräscht och snyggt men kan lätt missfärgas på grund av att vi svettas. Svett innehåller oljor, salter och andra ämnen från din kropp och detta lämnar tillslut gula fläckar på skjortkragen och i armhålorna som kan vara svåra att få bort. Men bli inte uppgiven – det finns några metoder som du kan pröva för att få din favoritskjorta fräsch igen. 

Metod 1: Schampo 

Applicera en klick schampo på tröjans missfärgade fläckar och låt det sitta i 30 minuter. Tvätta sedan tröjan som vanligt.  

Metod 2: Bikarbonat/Bakpulver

Bakpulver är en tacksam sak att ha i hemmet då den är bra till mycket – och har även visat sig vara effektiv mot gula fläckar. Blanda 4 matskedar bikarbonat med 1/2 dl vatten, rör om väl, applicera sedan på det fläckade området och gnugga försiktigt. Låt det sitta i cirka 15–20 minuter innan du tvättar i tvättmaskinen.  

Metod 3: Tandkräm

Som vi alla nog vet vid det här laget gör tandkräm underverk när det gäller att hålla dina tänder friska och rena, men visste du att den också kan hjälpa till att ta bort missfärgningar på vita kläder? Applicera vilken typ av tandkräm som helst på den gula fläcken. Försök sedan att borsta eller gnugga fläcken på den vita skjortan tills den är ren. Skölj av och kör den i tvättmaskinen. 

Metod 4: Salt

Blanda 1 matsked salt med 1 dl vatten och rör ihop. Doppa sen en ren svamp i blandningen och gnugga försiktigt på de gula missfärgade området. Tvätta sedan i tvättmaskin som vanligt. 

Metod 5: Citronjuice

Blanda lika mängd citronsaft med lika mängd vatten. Häll sedan direkt på fläcken och skrubba/dutta försiktigt med en ren och torr handduk eller svamp. Tvätta sedan i tvättmaskin. 

Metod 6: Vodka

Blanda samma mängd vodka med vatten (ungefär ½ dl av varje eller så mycket som du känner att det behövs). Häll blandningen i en sprayflaska och spraya direkt på fläcken. Låt det verka cirka 20 minuter. Kör den sedan i tvättmaskinen som vanligt.

Metod 7: Diskmedel

Diskmedel är otroligt effektivt för att få bort tuffa fläckar och smuts på vår disk – men även tuffa fläckar på våra kläder. Det enda du behöver göra är att applicera en liten mängd diskmedel på fläckarna och sen gnugga in diskmedlet med fingret eller en tandborste. Låt det sitta i minst 30 minuter. Skölj sedan av fläcken med ljummet vatten innan du stoppar den i tvättmaskinen.   

Tips: Använd vitvinsvinäger

Ett bra hushållsknep för att hålla gula fläckar borta från dina vita skjortor är att hälla en skvätt vinäger i sköljmedelsfacket inför varje tvätt. Vinäger är också ett bra fläckborttagningsmedel, så om det finns fläckar kvar på dina vita skjortor är även vitvinsvinäger en bra metod för att få bort dem. 

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0